Златни правила на здравословния живот (част 5): Магията на поста и молитвата

Златни правила на здравословния живот (част 5): Магията на поста и молитвата

Златни правила на здравословния живот (част 1): Основи на природосъобразното храненеЗлатни правила на здравословния живот (част 2): Ограничаване н

Златни правила на здравословния живот (част 1): Основи на природосъобразното хранене

Златни правила на здравословния живот (част 2): Ограничаване на вредните навици

Златни правила на здравословния живот (част 3): Водата – носителка на Живота

Златни правила на здравословния живот (част 4): Полезни практики

„Микробите са подобни на войска, която напада града и го разрушава. Една силна войска може за една нощ да разруши града. За тях Христос казва: „Този род не може да излезе навън, освен с пост и молитва.” Какво представлява молитвата? Тя е връзката на човешката душа с Първичната причина на нещата. А пък постът подразбира отнемане храната на войската и щом я лишите от храна, тя се принуждава да отстъпи.”

(из „Акордиране на човешката душа“)

 

„Болният от чума трябва да се отдели от здравите и на всеки час да му се дава по една чаша гореща вода. Като пие водата, серумът в кръвта, който служи за храна на микробите, се разредява, и те постепенно престават да се размножават. През време на болестта никаква храна не трябва да се употребява. Връзката на човека с Бога представя силна динамична мисъл, която се отразява върху микробите като електрични светкавици. Така атакувани от две страни, чрез обстрелване и чрез глад, те престават да се размножават и умират. Достатъчно е 24 часа усилена война с микробите на чумата, за да ги заставите да излязат вън от организма. Болестите не са нищо друго, освен война на човека с низши същества. Като воюва известно време, човек се калява постепенно и става по-здрав.”

(„Призовете ги на сватба“, 09.03.1930)

 

„Постът се употребява за обновяване на организма. То е един начин за подмладяване. И следователно след поста, колкото се може по-дълго време, употребявайте храна еднообразна и храна, която изисква малко сила за храносмилането, да не се възбужда във вас апетитът, за да може да се развиват дробовете, та да може да приемате повече прана от въздуха и от водата и да изваждате повече сокове от храната, отколкото сега.”

(„Двете течения – огнената вълна и вълната на Любовта“, 19.02.1923)

 

„Например, една сестра решила да предприеме пост. За да издържи поста, тя се нахранила добре. Прекарала пет – шест деня в пост, но започнала да усеща виене на свят, особено главоболие. Аз разбрах причината за главоболието и я питам: Преди да запостиш, яде ли? – Нахраних се много добре. Иначе, как ще издържа няколко деня пост? – Там е грешката ти. Преди да започнеше поста, ти трябваше да вземеш очистително, да освободиш стомаха си от всякаква храна. – Не знаех това. – Ето какво причинява незнанието. Добро е желанието на човека да пости, но знание е нужно за това.”

(„Упование на Божественото“, 30.05.1937)

 

„Има смисъл да постиш, но ако вложиш идеята за поста в ума, в сърцето и във волята си. Да постиш по този начин, това значи да се въздържаш от лоши мисли, чувства и постъпки. Този пост крие в себе си магическа сила. Като постиш, добре е да бъдеш между хармонични хора, а не между сприхави, нервни, лоши.”

(„Работа и почивка“, 09.08.1933)

 

„Казвам: За в бъдеще всичките лоши болести с пост може да ги лекувате. 10, 15, 20, 40 дена като постиш, нищо няма да остане от тях. Казвате: Как да церим рака? – 40 дена пост. Как да церим проказата? – 40 дена пост, глад. След като постиш няма да мислиш дали ще се излекуваш. Ще се излекуваш!”

(„Приложение и работа“, 22.12.1940)

„Според мене 24 часа съзнателен пост се равнява на 10 дена механически пост. В 24 часа съзнателен пост човек може да обнови клетките на тялото си. Някои учени поддържат, че клетките на тялото се обновяват в продължение на три месеца, други – в продължение на седем години. Ние твърдим, че и в 24 ч. абсолютен пост, клетките на тялото могат напълно да се обновят. Постете 24 ч. и бъдете весели, радостни. Пейте и благодарете на Бога за всичко. Като минат 24 ч., нахранете се и пак благодарете на Бога за хляба, за водата, които ви е дал. Числото 24 е добро, хармонично.”

(„Възкресение“, 22.02.1928)

 

„Постът трябва да трае дотогава, докато човек се усеща бодър, крепък. Ако отпадне много и силите му съвършено го напуснат, този пост няма смисъл. Казано е в Писанието, че когато човек пости, никой не трябва да знае това. Разбира се, когато човек пости, все ще изгуби малко от теглото си, ще отслабне, но поне силите си да запази. Какъв смисъл има човек да пости, докато изгуби силите си и започне да се влачи… Геройство е наистина човек да пости – нито хляб да яде, нито вода да пие. Колкото и да издържи, добре е човек да прави опити да пости.”

(„Най-голямото веселие и най-голямата радост“, 20.10.1926)

 

„Като правило дължината на поста се определя според разположението. Щом минат 24 часа, яде ли ви се – яжте; не ви ли се яде – продължете да постите до изпълването на 36 часа.”

(„Втори наряд за 1919/20“, 26.08.1919)

 

„Сега определям за всички по един ден в месеца за почивка, през който ден няма да ядете. Ще почивате на физическото поле, а ще работите в духовния свят… Това е най-малкото, което ви давам, но ако го изпълните добросъвестно, с Любов, ще имате един от най-добрите резултати, каквито не сте виждали в живота си досега.”

(„Общи упражнения“, 21.08.1921)

 

„Един брат пости 10 деня и припадна, трябваше да го свестявам, трябваше да го пръскам с вода. Той не знае как да пости. За да дойде до 10 денa пост, той ще започне с един ден, после два денa, 3 денa, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и тогава 10 денa ще пости, да се приспособи неговата нервна система.“

(„Сгъстяване, разредяване, разширяване“, 24.04.1940)

 

„Постът правете в последния петък преди новолуние и така всеки месец по веднъж. Хубаво е да се прави постът, когато се разсипва Месечината, в нейната последна четвъртина.”

(из „Акордиране на човешката душа“)

Влад Пашов: „С пост решил да се лекува един брат, който бил изпаднал в голямо вътрешно противоречие. Почнал да пости по време на нова луна, без да каже това на Учителя. След ден-два отишъл при него и споделил, че е почнал постене, за да оправи напрегнатото си състояние. Учителя го поучил: „Щом си почнал поста на нова луна, не само че не ще си помогнеш, но и ще си навредиш още повече.“”

 

Боян Боев: „Един брат от провинцията заболя от апендицит. Това беше едно лято, когато бяхме на летуване при Седемте рилски езера. Болният писа на един брат да попита Учителя. Той даде следните наставления: Лекуването може да стане когато Месечината се разсипва. В началото на лекуването най-напред ще се вземе рициново масло, за да се очистят червата. След това ще се направи пълен пост четири дена, без да се яде или пие нещо… Отпостването да стане с картофена супа, при което лицето няма да яде картофите, а само течността. Целият първи ден на отпостването лицето ще се храни с картофена супа без картофите или със спаначена супа, без спанака, но няма да приема хляб. Преди картофената супа може да изпие чаша гореща вода. През втория ден на отпостването ще се яде картофена супа с картофите, но пак без хляб. На третия ден ще се вземе вече и хляб, и меки храни, например, бамя, праз, картофи и постепенно ще се премине след това към обикновената храна. Братът приложи този метод, оздравя напълно и даже дойде още същото лято на Езерата.”

(из „Акордиране на човешката душа“)

 Подмладяване:

„Една сестра пожела: „Учителю, моля, кажете ни някои методи за подмладяване.”

Да не преяждате и да прекарвате известно време в пълен пост. Пълният пост подмладява и ако гладуваш сегиз-тогиз през годината, ще се подмладиш, защото се обновяват клетките. Досега съм ви давал пост за пречистване, още не съм ви дал пост за подмладяване. При сегашните условия човек не може да се подмлади без пост. Освен това пейте, за да се подмладите; старият, като пее, ще се подмлади, а младият, като не пее, ще остарее. Ето един друг метод за подмладяване: правете услуги. Например, вървите си по пътя, паднало е едно дете; ще се спрете и ще го повдигнете. Някоя мушичка се дави; ще я избавите. Или ще полеете някое цвете. Или пък ще изчистите някой замърсен извор.

Ето и съвсем друг метод за подмладяване: всяка година посаждайте царевични зърна, репички, малко магданоз и босилек…

Най-сигурен метод за подмладяване е да се внесе Любовта в сърцето на човека… Достатъчно е човек да прояви Любовта и ще се подмлади и ако има бръчки, ще изчезнат.”

(из „Акордиране на човешката душа“)

Молитвата:

„Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите.”

(Матей 21:22)

 

„Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори; защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори.”

(Матей 7:7,8)

 

„Невъзможното за човеците е възможно за Бога.”

(Лука 18:27)

Учителя:

„Бог знае нашите нужди, приготвил е благата за нас, а ние като се молим, отиваме да си вземем тези блага. Защото Бог е приготвил това, което ни е нужно, но Той няма да ни го донесе, а ние трябва да отидем да го получим от Него. А това става чрез молитва.”

(из „Ист. път на Бялото Братство, том 5“)

 

„Няма защо човек да се моли много дълго време — като се помоли искрено, нека прекрати молитвата си и да чака отговор.”

(„Духовното у човека“, 22.09.1929)

 

„Мощна е мисълта на добрия човек. Мисълта на един добър човек е равна на мисълта на хиляда лоши хора… Добрата мисъл твори чудеса.”

(„Господ му рече“, 06.04.1919)

 

„Болен си, лекарите намират, че болестта ти е неизлечима. Обърнеш ли се към Бога с молба да ти помогне, след 24 часа състоянието ти ще се подобри. Гони те неприятел — помоли се на Бога и Той ще ти помогне.”

(„Любов към Бога“, 02.11.1932)

 

„В Евангелието има цяр за всички болести – физически и психически, който се съдържа в известни стихове, които имат отношение към определени органи в човека.”

(из „Ист. път на Бялото Братство, том 3“)

COMMENTS

WORDPRESS: 0