Окултният ученик: Правила и напътствия от Учителя (част 10)

Вие от тази Школа засега по-велика никъде не можете да намерите. Тази Школа е десет пъти по-хубава от Питагоровата школа. Опитите и изпитите там ги пр

Вие от тази Школа засега по-велика никъде не можете да намерите. Тази Школа е десет пъти по-хубава от Питагоровата школа. Опитите и изпитите там ги провеждаха изкуствено, а сега тук всеки ден, още със ставането сутрин, ви изпитват. И час не минава, без да сте минали без изпит. Онзи, когото изпитват, да се радва, че го изпитват.

 

Тия духове, които са подигравали едно време учениците от древните школи, днес вас ви подиграват. Ще ви кажат, че умът ви не е на място, че сте извеяни, смахнати, че не мислите правилно, че се заблуждавате и вие всичко трябва да изтърпите спокойно, все едно, че не се отнася до вас.

 

Самовладеенето е много важно нещо в една Опитна школа. Искаш да кажеш някой път нещо. Имаш право да го кажеш, но нека мине малко време. Обмисли го хубаво от всички страни, че да не съжаляваш, като го кажеш, и казаното да е на място.

И лошите, и добрите условия имат за цел да поставят ученика в положение да преодолява мъчнотиите. Само по този начин той може да расте и се развива правилно.

 

Като ученици ще следвате новия път без страх и без тъмнина. Който се страхува, ще изгуби светлината си.

 

Когато се намери пред прага на Окултната школа, било като редовен ученик или като слушател, той трябва да знае следното. Най-добро време за медитация е сутрин и при всяко хубаво разположение на духа.

Така, както ви гледам, всички до един сте ученици, но в забавачницата. Много малко хора виждам духовни.

 

Ученикът на окултната школа трябва да работи, без да очаква похвали. Ако от една страна го хвалят, а от друга го укоряват, това нищо няма да му помогне.

 

Скръбният не може да бъде ученик.

Скръбният е егоист, той мисли само за себе си.

 

Връзката между Учителя и ученика не е моментална, в даден момент образувана, нито пък е временна. Тя е вечна и съществува от хиляди години. Ако влезете неподготвени в сферата на Учителя си, ще знаете, че неизбежно ви чака смърт. Рибата умира във въздуха – тя не е пригодена към други условия на живот.

COMMENTS

WORDPRESS: 0