Мръсната истина за перилните препарати + рецепти за безвредни алтернативи

Мръсната истина за перилните препарати + рецепти за безвредни алтернативи

„Не знаете ли, че сте храм Божи, и Дух Божи живее във вас?“ (1 Коринтиани 6:19) Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Свят, в който у едно

„Не знаете ли, че сте храм Божи, и Дух Божи живее във вас?“ (1 Коринтиани 6:19)

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Свят, в който у едно съвременно домакинство има по-голямо разнообразие от химикали отколкото е имало в една химическа лаборатория преди век.

И за съжаление, онова, което консумираме, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, то често ни бърка и в здравето.

В тази публикация ще разгледам продукти, които често влизат в употреба при всекидневните ни домакински задължения, и ден след ден невидимо ни разболяват все повече.

Човечеството привидно се опитва да мине на зелено по отношение на много неща – храна, автомобили, дрехи. Понякога обаче, в забързаното ежедневие, забравяме нещо важно: Почистващите и козметичните продукти, които използваме, също трябва да са безопасни спрямо нас и околната среда.

Ясно е, че чистотата в един дом е от първостепенно значение за живеещите в него. Една къща трябва да се поддържа чиста – както от мръсотията, така и от безпорядъка и отрицателните мисли. Чистотата на мястото, в което живеем, е отговорност на всеки един от нас и затова и всеки дом е прилично зареден с множество почистващи препарати. Навярно обаче малцина са изцяло наясно с ефектите, които повечето от тях нанасят върху нас и върху околната среда. Наблъскани с най-различни опасни вещества, те отиват както директно (чрез поглъщане, вдишване или при допир с кожата) в нашите тела, така и в канализацията, а оттам попадат в почвата и водите, като малко по малко унищожават природата, и съответно човечеството.

Що се отнася до рекламата на почистващите и козметичните продукти, в тях се споменават само така наречените активни съставки, т.е това , което ще ви накара да се хванете на въдицата и ако сте по-наивни да си помислите, че това са преобладаващите съставки. Пример: активна съставка – масло от жожоба, налично в продукта в неизвестно количество (примерно 2 капки в 100 мл).

Много наши съвременници смятат, че най-хубавите продукти се произвеждат в лабораториите. Там армия от химици редуцират, бъркат, смесват, експериментират. За какво? Дали ще могат някога да постигнат това, което природата вече е създала – невероятни аромати, растителни масла, които стават както за ядене, така и за поддържане на красива кожа. Както никой досега не е успял да създаде човек в лаборатория (роботите са бледо наше подобие, но без душа, воля, чувства и разум), така и никой не може да създаде в лабораторни условия козметични продукти, които да се грижат за добрия външен вид. Къде щяха да бъдат тези продукти без милионите за реклама. И не мислете, че тези реклами ги плащат фирмите. Плащаме ги ние.

Макар в повечето случаи полученият продукт да не струва, опитите в лабораториите струват пари – хиляди часове изследвания и после още толкова пари за лъскави реклами, за да повярвате, че бръчките ще изчезнат и младостта ви ще бъде вечна. Въпреки че всички знаят, и клиентите и козметиците, че това е невъзможно чрез методите, които използват. Милионите левове оборот обаче са факт, защото рекламистите са наясно, че сме готови на всичко, за да запазим нещо много ценно – красотата си. Красотата обаче идва отвътре, не отвън. И има нещо по-ценно от красотата – това е здравето. Преследвайки обаче външната красота, цени от 600 или 3000 лв за 30 мл кремче, вече не ни стряскат. Следващите редове обаче може да ви стреснат, ако досега не сте се замисляли сериозно за какво давате парите си.

Според едно проучване всеки ден втриваме в лицето си до 200 химикала. Почти всички от тях се разнасят с кръвта из цялото тяло и остават там доста дълго. Така че тези продукти не само не са полезни за вас, но могат да бъдат и много вредни.

За да взимаме правилните решения за нашето здраве (а и за нашите деца, които ще живеят в света, който ние им оставим), на първо време трябва да се запознаем и информираме. Ясно е, че е трудно да се четат съставките по етикетите, особено когато са написани с шрифт, чийто размер не може да се открие в Word – толкова малък, че нито очила, нито лупа могат да помогнат.

Добър пример за изключително вредна и масово използвана съставка в почистващите и козметичните продукти е минералното масло – то е остатъчен продукт от преработката на нефт, който се рекламира като задържащ влагата агент. Всъщност покрива кожата като с найлон и запушва порите. Пречи на възможността на кожата да се изчиства от токсини, провокира акнето и други кожни проблеми. Забавя функционирането на кожата и развитието на клетките, което води до преждевременно състаряване. Използва се в множество продукти (бебешкото олио обикновено е 100% минерално масло – включително и най-популярните бебешки марки!). Производителите използват с охота минерално масло, тъй като е невероятно евтино и на практика не се разваля.

Друг пример са парабените (methyl, propyl, butyl, ethyl), които служат за забавяне развитието на микробите и удължават живота на продукта (срока на годност). Използват се масово, въпреки, че се знае че са високотоксични: Опасни са при поглъщане или вдишване; Дразнят очите, кожата и дихателните пътища; Могат да причинят алергична реакция на кожата – зачервяване, сърбеж, болка, обриви; За очите – дразнене, зачервяване и болка.

Парабените са най-използваните консерванти. Произхождат от нефтопродукти, нямат мирис, цвят, аромат и напълно прекратяват ензимната активност в продукта.

Те обаче нанасят вреда на всички живи същества. Заемат 3-то място в списъка на скритите канцерогени. Стабилни, неразградими молекули, химическите консерванти на козметичната индустрия продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после в кръвообращението и накрая – в органите на човека като ограничават нормалната ензимна активност на тялото. Изследване на университета Рийдинг от 2004 година сочи, че 18 от 20 тумора на гърдата са съдържали значително количество парабени, което доказва натрупването им в организма.

Напоследък всички говорят за парабени и консерванти, но те далеч не са единствената заплаха за нашето здраве. Пазарът реагира много бързо, затова и потребителят трябва да се осведомява непрекъснато. Заваляха шампоани без парабени и храни без консерванти. Заваляха кремове без оцветители и пасти без флуорид. Освен пастите с … био флуорид (тук всеки знaещ се хваща за главата), НО това е доказателство, че трябва да си отваряме очите на четири. Надпис “био“ или „без парабени“ далеч не гарантира качествен продукт.

Мнозина от вас ще се ужасят, когато намерят токсични химикали в козметиката си. И това е една малка част от всички химикали. Какво да правите? Потърсете натурална козметика. Ако нямате финансови възможности, поне не пълнете джобовете на търговците за нищо.Четете етикетите и сами решавайте какво да правите. Не се заслепявайте от известната марка и красивата опаковка. Вие имате право да знаете какво причинявате на вашето тяло. Не забравяйте, че на всеки двама души, ангажирани с производството на продукта, има 22-ма, които се чудят как да ви го продадат.

Важно е да сме запознати с най-опасните съставки и да направим нов избор на препарати, които не ги съдържат. Или още по-добре – да се научим сами да си ги правим – това, както ще стане ясно от тази поредица публикации, е доста лесно, бързо и приятно занимание.

Някои от защитниците на скъпата козметика (вероятно шокирани от истината за хвърлените на вятъра пари) ще кажат, че количествата вредни химикали са минимални. Според неотдавнашно проучване, жените приемат около 2 кг химикали годишно с козметиката. Към тях добавете още 2 кг, приемани с храната. Голяма част от тези химикали остават трайно във вас. Те не се разграждат, не се изхвърлят лесно нито с билки, нито с краткотрайни диети.

В дългосрочен план тези химикали допринасят и за по-широкото разпространение на множество генни заболявания, които не се лекуват.

Започвам разглеждането на проблемните препарати с праховете за пране. Те могат да бъдат изключително опасни за здравето – особено за бебета и подрастващи – защото съдържат огромни количества токсични вещества, които съвсем логично отприщват бум на алергични реакции.

Повечето перилни препарати не са нищо повече от комбинация от отровни химикали и аромати. Когато носите дрехи, изпрани с тези видове прах за пране, вие вдишвате токсични изпарения, а когато се потите, химическите остатъци в дрехите се смесват с вашата пот и се абсорбират в тялото през отворените пори на кожата, подобно на начина, по който никотиновите пластири доставят никотин в кръвта. Ако имате проблеми със съня и ако все още не сте го направили, опитайте перилен препарат с натурални съставки. Проблеми със съня могат са бъдат свързани с вдишването на токсични газове от прах за пране в чаршафите.

Лекарите разясняват, че много често, когато хората се оплакват от ринит или сериозни обриви по кожата, се оказва, че причината се крие именно в некачествен перилен препарат. Най-сериозни могат да бъдат случаите с бебета или малки деца, при които е възможно да се стигне дори до астматични пристъпи, в следствие на натравянето с вредните препарати.

Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това кой прах ще отстрани напълно петната и най-приятно ще ароматизира дрехите. По-актуалният въпрос за съвестните съвременните домакини и майки е безопасността на продукта, защото както знаем всеки перилен препарат съдържа десетки химични вещества. Някои от тях, например оптическите избелители, дразнят кожата, лигавиците и дихателните пътища. Различните ензими (протеаза, амилаза, липаза) ефективно премахват петна с органичен произход, но са един от основните причинители на алергии. Фосфатите и хлорът унищожават водните обитатели, а след това се натрупват с почвата, за да се върнат като бумеранг към нас със замърсените плодове и зеленчуци. Повечето от използваните тензиди (повърхностно миещите вещества – ПАВ) не са биоразградими и се натрупват в природата, като образуват пяна в реките и езерата. Оцветителите, ароматите и консервантите пък се произвеждат от перолни деривати, за които мнозина учени твърдят, че са канцерогенни.

В перилните препарати се съдържа диоксин, за който е доказано, че отслабва съпротивителните сили на организма и води до смущения в нервната система. Съществуват съмнения, че дори може да предизвика спонтанен аборт при бременни.

Опасни са и фосфатите, защото те може да причинят проблеми в метаболизма, извличане на калций от зъбите и костите, стомашни кризи, дори сърдечносъдови инциденти. В някои страни от ЕС фосфатите са забранени за употреба в перилните препарати, защото е доказано, че освен върху човешкото здраве, оказват негативно влияние и върху околната среда.

В препаратите за пране се добавят и пенообразуващите агенти триетаноламин и диетаноламин. Те може да доведат до алергии, отслабен имунитет, както и до кожни проблеми. Добавят се в козметични продукти като фон дьо тен, спирала, дори в бебешки кремове.

Много от препаратите за премахване на упорити петна са изключително опасни за здравето. Активните им съставки са като тези, използвани при химическото чистене – като перхлоретилен например, който е токсичен. Според специалисти с такива препарати трябва да се работи само с необходимите защитни средства, а не да се използват свободно у дома.

Наистина ли обаче препаратите за пране са толкова незаменими? Оказва се, че не и е въпрос само на желание и воля, да изберем някоя от неговите еко алтернативи.

Например комбинацията от домашен сапун, сода за бъчви (другото ѝ име е „сода за пране“) и боракс – основната миеща съставка в тази комбинация е, разбира се, сапуна (на люспи или настърган), а содата и бораксът само засилват действието му, като премахват мазнините, избелвайки оптически прането.

Содата за пране може да се намери в търговската мрежа, а можете и сами да си я направите – за тази цел: Загрейте фурната на 200 C; в широка тава разпръснете сода бикарбонат с дебелина по-малко от 1/2см; Печете за 30 мин. като разбърквате от време на време и е готова.

Крайният резултат не отстъпва на този от перилните препарати, а в някои случаи дори е по-добър. Ако искате да се насладите и на приятен аромат, добавете от 5 до 10 капки етерично масло на мястото за омекотителя. А ето и цялата рецепта за приготвяне на течен домашен прах за пране.

Количеството е за 15л продукт, който стига за 120 перални:

1. Настържете един цял домашен или био сапун на обикновено ренде.

2. Загрейте 2-3л. вода на слаб огън и добавете настъргания сапун. Оставете го така докато съвсем се разтвори.

3. Добавете Содата за бъчви (85 гр.) и Боракса (150 гр.), докато все още сапунената вода е на котлона, до пълното разтваряне на продуктите.

4. След като сте сигурни, че всички съставки са се разтворили, изсипете сапунената вода към 7-8 литра вода в достатъчно дълбока кофа.

5. Ако добавяте етерични масла по ваш избор – сега е момента. Доста подходящи са от лавандула, лимон, или цитронела.

6. След това се добавят още 7-8 литра вода към сместа.

7. Оставете сместа да престои за една нощ, докато се охлади.

За средно замърсени дрехи слагайте по половин чаша препарат в пералнята, а за силно замърсени – цяла чаша (за една чаша се приема 200 мл).

Ако сте скептични в началото, пробвайте първо със спално бельо и домашни дрехи. След като се уверите как действа няма да се върнете към другите перилни препарати.

Препарати за избелване на дрехи:

В много от праховете за бяло пране има добавени специални избелващи агенти, които дразнят кожата, лигавиците и дихателните пътища. Такъв е амониевият хидроксид, който премахва петна, но пък е силно токсичен и може да доведе до дихателни и кожни проблеми, алергии, проблеми с нервната система, черния дроб и бъбреците. Дори след като дрехите изсъхнат, някои от тези съставки остават активни и може да причинят контактни дерматити.

В някои избелващи продукти се добавя и хлор, който може да предизвика алергични реакции, екзема, дразнене на очите, астматични пристъпи и кожни проблеми. Съдържа се също в почистващи препарати, спрейове, бои, лакове, препарати срещу плевели.

Белината, известна също като натриев хипохлорид, е изключително опасен химикал, особено за почистване на дома. Тя е била използвана в продължение на години и е особено опасна, когато се смесва с амоняк, а не много хора знаят, че амонякът се добавя в почистващи препарати за стъкла.

Проучване, проведено в Университета в Льовен в Белгия, сред 9000 деца констатира, че пасивното излагане на почистване с белина в домовете може да има неблагоприятно въздействие върху здравето на децата в училищна възраст, като увеличава риска от респираторни и други заболявания. Високата честота на използване на дезинфекциращи препарати може да бъде заплаха за здравето. Освен на хората, тези препарати се отразяват негативно и върху околната среда.

Какво причинява белината на здравето ни?

Нека си го кажем, белината е отрова, но въпреки това може да се намери в кухненските шкафчета по целия свят и тя все още е в широка употреба. Важно да се знаят рисковете, свързани с белината. Потенциалните рискове за малки деца са много повече, тъй като тя им въздейства повече, отколкото на възрастни.

Тя е изключително корозивна за кожата, поради което трябва да се носят гумени ръкавици. Вреди на очите и белите дробове. Домашните любимци са изложени на риск, поради техния по-малък капацитет на белия дроб.

Това са само няколко от опасностите от използване на белина.

Създаване на натурални алтернативи на белината

За тези, които търсят алтернатива за екологично чистене, има широк спектър на разположение. Водороден пероксид се разгражда на вода и кислород и е биоразградима белина, базирана на кислород. Добавянето на половин чаша сода за хляб към редовния препарат на пране също ще доведе до избелване на вашите дрехи.

Като естествена алтернатива на силната белина, може да използвате и натурален прясно изцеден сок от лимон. Просто добавете половин чаена чаша лимонов сок в отделението на пералната машина, където обикновено изсипвате белината. Ако перете на ръка, прибавете лимоновия сок към водата, преди да сте накиснали в нея прането. Използвайте този трик за бели дрехи. Това е сигурен природен метод, по който ще върнете белотата, свежестта и яркостта на тъканите. А ако са силно замърсени, смесете лимоновия сок с 1 чаена лъжичка сода за хляб, преди да го приложите вместо белина. За още по-добър ефект простирайте дрехите на слънце.

Ето и две домашни рецепти за домашна белина, които са не просто ефективни, а направо равностойни на промишлената такава, само че без токсичността.

Рецепта 1

1 и ½ чаша водороден пероксид (кислородна вода) от 3% (Може да се намери във всяка аптека)

½ чаша лимонов сок

1,5 л вода

10 капки етерично масло от лимон

Смесете всички съставки в бутилка от 2 л. Разклатете добре, за да се смесят хубаво. Използвайте по една чаша от домашната белина при всеки цикъл на пране с бели дрехи. Не се притеснявайте да я използвате и в перална машина.

Когато третирате тъканите с този домашен избелител, използвайте не гореща, а вода на стайна температура. Високата температура разрушава връзката между водорода и кислорода в кислородната вода и така намалява действието й.

Друг добър почистващ препарат за дрехи и повърхности се получава от комбинацията от сода за хляб и бял оцет. Тя избелва, неутрализира неприятната миризма и премахва бактериите.

Освен това действа като омекотител на тъканите и замества перфектно вредните продукти, използвани за същата цел.

Рецепта 2

1 чаша бял оцет (250 мл)

1/2 чаша сода за хляб (125 мл)

Гореща вода (задължително)

Нужно е само да смесите съставките и избелващият препарат е готов.

И накрая, запомнете, че ако се възползвате от невероятното действие на слънчевата светлина ще се радвате на още по-бели дрехи.

 

Омекотители:

Според Световната Асоциация по алергии, омекотителите за дрехи са сред най-токсичните продукти, които се произвеждат за ежедневна употреба за дома. Повечето от тях съдържат много невротоксини, които са силно токсични вещества за нервната система и мозъка. Освен това в тях има и други токсини, не по-малко вредни.

Омекотителите са много популярен продукт, който е създаден, за да запази мекотата на дрехите, като им придава приятен и свеж аромат. Можете да откриете тези продукти да се използват в повечето домове, благодарение на факта, че са лесно достъпни и евтини.

Но това, което повечето потребители не знаят е, че повечето от тях са пълни с вредни химикали, които могат да изложат на риск здравето, и най-вече това на децата.

Докато техните маркетингови кампании може да рекламират, че са идеални за цялото семейство, има някои факти, които тези компании предпочитат да не разкриват с цел защита на своите интереси.Също като другите химикали, които се използват за изработването на домакински препарати, повечето омекотители съдържат вредни елементи, чиито вреди не се забелязват веднага. Някои от тях причиняват дихателни проблеми и нарушения на кожата, когато влязат в директен или индиректен контакт с нея.

Установено е, че почти всички омекотители за дрехи на пазара съдържат повече от 2 химични вещества, които са известни, че причиняват усложнения.

Днес искаме да разкрием някои от най-често срещаните химикали, открити в омекотителите, така че да се научите да ги идентифицирате върху етикета на продукта.

Алфа-терпинеол – Той е безцветна, запалима течност с аромат на люляк, който се използва като ароматизираща добавка за омекотителите. Американската агенция за опазване на околната среда предупреждава, че това съединение може да доведе до развитието на заболявания като Дисбаланс в централната нервна система, Хипотермия, Хронично главоболие, Депресия и тревожност, Загуба на мускулна координация, Възпаление на лигавиците.

Бензилов ацетат – Тази ароматна добавка е един от най-често използваните продукти в производството на перилни препарати и омекотители. Тя има подобен цветен аромат и също като горната съставка, е безцветна течност. С течение на годините нейното наличие в почистващи продукти се свързва със следните здравословни проблеми: Повишен риск от рак на панкреаса, Дразнене на очите, Затруднено дишане, Главоболие.

Бензилов алкохол – безцветно съединение е с приятен аромат. Когато влезе в контакт с тялото бензиловият алкохол може да бъде свързан с: Нарушения на централната нервна система, Инфекции на горните дихателни пътища, Отравяне и повръщане, Главоболие.

Етилов ацетат – Тази благоуханна съставка се използва като разтворител в много домакински продукти. Американската агенция за защита на околната среда го класифицира като опасен отпадък, който трябва винаги да избягвате. Рисковете за здравето включват: Проблеми с бъбреците и черния дроб, Инфекции на дихателните пътища, Умора и анемия.

Хлороформ – гъста, безцветна и леко сладка течност, която се добавя към омекотителите за аромат и като разтворител. В 11-тия доклад за канцерогени, публикуван от Националната програма по токсикология на САЩ, той е вписан като канцероген. Редовната употреба на продукти, които съдържат хлороформ може да доведат до здравословни проблеми като например: Сънливост, Виене на свят, повръщане и гадене, Главоболие, Увреждане на Черен дроб и бъбреци, Сърдечни нарушения, Дерматологични състояния, Инфекции на дихателните пътища

Терпинолен – друга безцветна течност, която придава цитрусов аромат на много домакински почистващи продукти. Той е използван за производството на омекотители, кремове за бръснене, сапуни, както и разнообразие от други елементи, които често се срещат в дома. Той също е посочен като възможен канцероген, който може да увеличи наличието на злокачествени клетки в бъбреците и пикочния мехур. В допълнение към това, терпинолен е свързан с проблеми като: Дразнене на очите, Kожни проблеми, Възпалено гърло, Възпаление на синусите.

Причината, поради която тези ефекти са склонни да бъдат средносрочни или дългосрочни, е защото продуктите, които използвате често съдържат само много малки количества от тези вещества.

Проблемът е, че повечето от тях се използват ежедневно или редовно, така че с течение на времето вредните съединения, влизащи в тялото ще се натрупват и ще разберем за техния пагубен ефект, когато вече е твърде късно да вземем адекватни мерки.

В екологичен аспект проблемите са много. На първо място омекотителите замърсяват наистина много и не са биоразградими, тоест данните за околната среда са значителни.  Освен това те образуват един вид филм върху тъканите, който не позволява  ефективното им изпиране след като веднъж е използвам омекотител върху тях. Какво следва от това? Ами много е просто – забелязвайки, че прахът не изпира, както преди, увеличаваме количеството му за всяко пране, ако резултатът продължава да не ни задоволява, започваме да използваме и разни други (токсични) добавки, за да увеличим ефективността му. Това логично е допълнителен разход за нас, освен покупката на „необходимия“ омекотител, а за околната среда дори не ми се говори. Гарантирано пълен остава, обаче, джобът на производителя, който така ухаещо ни е абонирал за стоката си. Ако всяко семейство просто премахне омекотителя от пазарската си кошница, водите ще са далеч по-чисти.

В здравословен аспект трябва да се внимава с гореописания „филм“, който омекотителят оставя върху тъканите, защото всеки ден, обличайки поредната дреха и бельо ние и нашите деца сме в постоянен контакт с него. Със сигурност това не ни носи добрини.

Правенето на собствен омекотител за дрехи е чудесен начин да се създаде аромат, който ви харесва като същевременно се гарантира, че дрехите ви са омекотени, без използването на химикали. Съставките не причиняват сърбеж при хора с чувствителна кожа, нито пък вредят на околната среда. С тази евтина и проста рецепта можете да сте сигурни, че използвате домашно приготвен продукт, който няма отрицателно влияние. Той дори работи добре и за почистване на петна.

Домашно приготвен омекотител:

Този естествен омекотител използва основни съставки като сода за хляб и бял оцет, които са широко известни в света на натуралните почистващи разтвори. Двата продукта комбинират своиете активни съставки, за да оставят дрехите чисти и светли.

Съставки:

4 чаши бял оцет (1л.)

1/4 чаша сода за хляб (50 гр.)

7 капки етерично масло, аромат на избор.

Приготвяне:

1. Внимателно добавете содата към оцета. Имайте предвид, че това ще създаде газиран ефект, който ще се увеличи рязко ако добавите всичката сода наведнъж.

2. Смесете с лъжица и се уверете, че всичко се е разтворило. След това добавете капките от любимото етерично масло, за да му придадете специален аромат.

Добавяйте омекотителя към пералнята точно както добавяте търговските продукти. Половин до една чаша е достатъчна за пълна пералня.

Ако дрехата ви има петна около мишниците или шията, накиснете я в омекотителя за 30 минути преди нормалното измиване. Също може да нанесете бял оцет върху засегнатата област.

За да фиксирате цветове в цветните дрехи, добавете 1 чаша оцет в последния цикъл на изплакването.

Както можете да видите, не е нужно да харчите много пари или да рискувате здравето си, за да изперете дрехите и да ги поддържате меки. Опитайте тези рецепти и вижте промяната веднага.

* * *

Учителя Петър Дънов:

„Аз имах една бяла дреха, върху която беше капнало малко олио. Какво не правихме, за да изчистим олиото. Прахме дрехата с вода и със сапун, със сода я прахме, но олиото не излезе. Най-после намазахме петното с хума, оставихме го да постои известно време и, като изпрахме дрехата, петното се махна.“

 („Любов към Бога“, 14.09.1932г.)

 

„Аз намирам, че много енергия харчат сега, като перат дрехите. Ще настържат сапун от вечерта, ще ги накиснат, на сутринта ще ги перат: една вода, две води, три води, мачкане. Пък то може да изпереш ризата: ще вземеш топла вода, ще натопиш три–четири пъти във водата, ще извадиш и ще окачиш. Работата, която вие правите за един ден – за двайсет минути ще опера ризите, гащите, ще ги туря да изсъхнат… Често пъти предупреждавам, давам да се опере чиста риза почти, изпотил съм се, трябва да се изпере. Много ризи имам съдрани от пране. Като турят сапун, че трият. Казвам на сестрата: Няма да ми мачкате дрехите, защото се оплакват ризите. Като ги туря, казват: „Знаеш колко ме мачкаха? Три пъти сапун туриха отгоре“. Трябва да се пести водата. В една вода като опереш прането е най-хубаво.“

(„Зелен и узрял“, 19.10.1941г.)

 

Направихме и специално видео по темата, в което да ви разкажем за митовете и истините в козметиката. Да ви информираме за ефекта ѝ върху нас в дългосрочен план и за маркетинговите трикове, които козметичните компании използват, за да ни хванат на въдиците си.

Подготвихме за вас и брошура с няколко лесни домашни рецепти за направата на най-използваните козметични продукти, с които да замените химическата козметика. От картинките по-долу може да изтеглите брошурата цветна, както и в черно-бяла версия за печат. (В хартиен вариант – брошурата се сгъва на три, като страната със заглавието идва най-отгоре).

Вижте още:

Мрачната истина за горящите свещи

COMMENTS

WORDPRESS: 4
 • comment-avatar
  Ани Тотева 4 години

  Здравейте. Благодаря ви за подробно написата статия. Намирам я изключително полезна за мен и ще изпробвам предложените рецепти. Това, което не ми стана ясно обаче е свързано с рецепата за течен перилен препарат. Как така в стъпка 4 и после в 6 отново добвяме по 7-8 литра вода? В началото пише, че рецептата е за 10л препарат.

 • comment-avatar
  Петя Карагеоргиева 3 години

  Здравей, Тео!

  За първи път ще приготвям домашен перилен препарат и се чудя два пъти ли се слага по 7-8 литра вода или е изписана грешно рецептата. Видях в нета много сходна рецепта
  http://prirodnisuveti.blogspot.com/2014/04/perilen-preparat.html , оттам и объркването ми.

 • comment-avatar

  Коригирал съм грешката – пропорциите са правилни според мен, само крайното количество е не 10, а около 15л. препарат 🙂 <3

 • comment-avatar

  Здравейте, Материалите са много полезни. Само да добавя, че етеричните масла могат да съдържат пестициди и дори ДДТ, защото етерично-маслените култури се пръскат с пестициди, хербициди и други отровни препарати за растителна защита. Използват се минерални торове. Друг проблем е, че на много етерични масла, на които пише „натурално“, всъщност са смеси от минерални и растителни масла, изкуствени аромати и други химикали. Наскоро при съмнение за едно подобно масло след анализ в лаборатория се откри, че съдържа 70% ГМО соево масло, синтетични аромати. Маслото се прадлагаше като масло от хвойнови плодове, 100% натурално. Затова само сертифицираните биологични етерични и растителни масла могат да бъдат гарантирани, че са без остатъци от химикали. При тях се правят газхроматографски анализи и за остатъци от пестициди.