Истината за ГМО храните

Истината за ГМО храните

„Който употреби за храна нещо, което не е Божествено, то ще внесе в него известна отрова. Чуждото, внесено в организма, оставя своята отрова. На

„Който употреби за храна нещо, което не е Божествено, то ще внесе в него известна отрова. Чуждото, внесено в организма, оставя своята отрова. На тези чужди вещества, внесени в човешкия организъм, се дължат противоречията и страданията в живота. Задачата на човека е да освободи организма си от тия чужди вещества. И тогава в организма му трябва да остане само Божественото. Щом Божественото остане в човека, а чуждото излезе вън, лицето му веднага просиява и волята му дохожда в нормално състояние.”

Учителя („Един удар“, СБ, 02.09.1933)

 

„Свидетели сме на биологично замърсяване без еквивалент в цялата история на човечеството. Генетичното замърсяване е нещо коренно различно от химическото, което заради глупостта си допуснахме последните 50 години. Химикалите не се размножават сами. Дори и огромното замърсяване с химикали с времето намалява. Докато при ДНК е точно обратното. ДНК се размножава сама. Това е фаталното. Веднъж пуснато ДНК замърсяване, връщане назад няма.”

Андрю Кимбрел (изпълнителен директор на Центъра за безопасност на храните в САЩ)

 

„Ако погледнете простия принцип на генетичните модификации, ще видите екологична катастрофа. Няма начин да определим рисковете… Отговорът е просто да забраним ГМО храните.”

 Проф. Хараш Наран (микробиолог и изследовател от Университета в Лийдс)

 

„ГМО храната за животни представлява огромна опасност за животни и хора. Токсините в месото и в млечните продукти могат да създадат нездравословна храна за хората.”

 Д-р Джералд Гес (директор на Центъра по Ветеринарна Медицина към Американската Асоциация за Лекарствата и Храните)

 

„Не трябва да се заблуждаваме, че с някакви закони и граници можем да контролираме нещо, което в същността си е непредсказуемо и автоматично неудържимо.”

Д-р Майкъл Антонио:

 

„Досега живите организми са еволюирали много бавно, новите форми са се установявали много бавно. Сега цели протеини се внасят за една нощ в нови взаимоотношения. Да се върви по този път не е мъдро и е опасно. Това може да създаде нови болести по растенията и животните, нови източници на рак, нови епидемии.”

Д-р Джордж Уолд (Нобелов лауреат и професор по биология в Харвард)

 

Хибридни семена. ГМО семена. Наследствени семена. Етикетите често объркват хората. Не минава и ден без някой добронамерен потребител да не направи коментар от рода на този: „ГМО са абсолютно безопасни. Фермерите и градинарите са кръстосвали семена като тези в продължение на хилядолетия!“

Хмм, просто не е така.

Хората не са кръстосвали семена като тези в продължение на хилядолетия. С това се бъркат хората твърдящи тези неща. Поради липсата на информираност и превъзходството на повърхностното разбиране на материята.

Хибридни семена: Какво са те?

Хората са култивирали нови видове растения в продължение на хиляди години чрез селективно размножаване. Те направили това, чрез кръстосано опрашване на две различни, но свързани растения, до над 6 и 10 поколения им отнело, като по този начин евентуално са създали нов сорт растение.

Процесът изисквал търпение, което си заслужавало. Чрез селективно-кръстосаните опрашвани по този начин растения, земеделските производители създавали сортове, които били по-здрави за микроклимата на определена среда – почва, климатичните условия, насекомите.

Въпреки това, в средата на 19-ти век, Дарвин и Мендел открили метод за контролирането на кръстосването за създаването на желаните черти в рамките на едно поколение. Този метод произвежда това, което е известно днес като хибридните семена F1.

Тези хибридни семена са толкова естествени, колкото са и техните исторически колеги, защото се използва също кръстосаното опрашване на две различни, но свързани растения.

gmo-plants-810x540

Хибридни семена: Последствията!

Най-големият недостатък на хибридните семена, е, че те не се възпроизвеждат истински във второто поколение. Това означава, че ако запазите семената произведени от хибридните F1 растения, растенията от второто поколение, което сте засадили от тях, е най-вероятно да не може да има същите черти като тези на предното поколение.

Когато са кръстосани два несходни сорта, резултатът е хибрид, който обикновено ще е по-голям, блестящ, бързо-растящ или високодоходен от този на всеки от родителите си. Това го прави от гледна точка на продажбите по-добър. Обаче това е „чудо за един ден“. Следващите поколения не са едни и същи и нямат енергичността и еднаквостта на предшественика си. Идеята в това, е, че не пазите семената от този сорт, а просто ги изхвърляте настрани и отивате да си купите нови от една от водещите компании производители, които обикновено са същите произвеждащи ГМО семена.

Макар да изглежда, че няма нищо нередно в процеса с производството на тези сортове, те държат клиентите си зависими от продукцията на компании като Монсанто, Синджента/ДюПон.

Макар това да изглежда за малкия производител в къщи нещо несъществено, то за пазарните производители може да има опустошителни последствия.

Когато фермерите отглеждат тези нови хибриди, те наистина виждат в началото, че са по-продуктивни, но пък, и, че изискват повече вода и тор, както и специфични за тях пестициди продавани от същите тези компании-производители на хибридни семена. Година подир година ще купуват хибридни семена, защото това е единственото, което ще поддържа „блестящите“ им ниви. Завзети от алчността, селяните ще станат роби на компаниите, а техните растителни продукции ще имат вкус на вода.

Американските компании като Каргил умишлено нарушават традиционния цикъл на опрашването на открито. За да принудят цели нации да закупуват техните семена и селскостопански химикали, необходими за да ги отглеждат.

Повечето от малките производители не биха могли да си позволят нова хибридна реколта и нито пък нефтохимически торове и пестициди, от които се нуждаят хибридните растения. Вече има множество малки фермери по целия свят, които са били принудени да продадат имотите и земите си, и да се заселят в големите градове да работят. Ето така са създадени известните масивни гета в Индия, Латинска Америка и други страни.

Това днес започва да е опасна реалност дори и в България, която ще доведе на свой ред дори и ГМО в много по-големи количества в хранителната верига на българите, а това е процес, който на свой ред ще отслаби организмите на хората и ще създаде бум от ракови и други заболявания предизвиквайки още по-големия просперитет на фармацевтичната токсична индустрия.

През 90-те години около 90% от всички земеделски стопани в развитите страни, или „Първия свят“, и 40% от всички стопани в „Третия свят“ – са използвали хибридните семена на „Green Revolution“ (най-голямото използване е открито в Азия, Мексико и Южна Америка).

По този начин светът загубил приблизително 75% от биоразнообразието на храните и контрол върху семената. Така били изместени селяните от селскостопанските общности от шепа мултинационални корпорации.

ГМО семена: Какво са те?

Противно на хибридните семена, ГМО семената не са създадени чрез ниско технологични методи природни методи. Различните разновидности на тези семена са създадени в лаборатории използвайки високотехнологични и сложни техники като генно-инженерство.

Освен това тези семена рядко преминават през кръстоска на свързани растения. Кръстоската отива отвъд границите на природата като се пресичат различни биологични царства – да речем, бактерии с растения.

Например, Монсанто кръстоса генетичен материал от бактерия известна като Bt (Bacillus thuringiensis) с царевица. Целта била да се създаде растение устойчиво на естествени вредители. Това означава, че всички вредители, които се опитат да ядат растението – ще умрат, тъй като пестицида е част от всяка клетка на растението.

Крайното ГМО растение Bt царевица е регистрирано за пестицид, заедно с други ГМО култури. Или с други думи, ако храните с тези култури вашия добитък, пилета, или дори сами се храните с тях, вие всички се храните с пестициди, а не само с остатъчни вещества на пестицидите.

ГМО семена: Последствията!

За жалост, ГМО-тата са голяма научна неизвестност. В последствие ще ви се изясни, защо е тази неизвестност.

От една страна, био технологичните фирми като Монсанто твърдят, че ГМО семената създавани от тях са толкова уникални, че трябва да бъдат патентовани – нещо, което е далеч по-амбициозно и с опустошителни последици върху световната икономика.

От друга страна, същите фирми твърдят, че ГМО семената са по същество еквивалентни на другите семена и няма нужда да бъдат етикетирани, регулирани, тествани по други начини.

Досега правителството на САЩ е позволило на био технологичните фирми да се разминават с това лудо съпоставяне. Тестванията обаче в други страни и различни и многократни разследвания, излагат индустрията и правителството в огромните им лъжи свързани с безопасността на генното инженерство на храните. В момента всички ние се храним с ГМО за да изложим точно това, което е подложено на риск. В едни страни приемаме ГМО продукти под директната им пълна форма, а в други ги употребяваме под формата на определен % съставки.

„Проблемът е, че никой не знае как тези неестествени нови организми ще се държат с хората в течение на времето“, казва Вики Матърн от „Mother Earth News“. Обаче в други страни вече знаем за направените по-продължителни изследвания във френски лаборатории открили ефектите на ГМО храните – многобройни туморни образувания, провал на нормалното функциониране на вътрешни органи, рак, множество сърдечни проблеми и други убийствени увреждания.

Компаниите производители на тези семена твърдят, че имат права над интелектуалната собственост на продуктите им, така че да могат само те да продават тези сортове. Монсанто дори отказва да даде възможност за проучване на ГМО семената им. Тези семена могат да бъдат разнесени от вятъра и да заразят други култури. Това е изключително опасно за цялата планета и всички организми обитаващи я. На всичкото отгоре не е задължително да се етикетират ГМО храните. В целия ЕС се крият ГМО съставките под миниатюрен текст, като съществува и тенденцията да се увеличава постоянно допускания процент на ГМО без да бъде отбелязвана дори в съдържанието. Използват се всякакви лъжливи и заблуждаващи пазарни техники.

Хибридни семена VS. ГМО семена

Накратко: Хибридните семена не са нещо, от което да се страхувате за здравето си, ако изключим пръскането им с химически отрови. Едва ли бихте искали да ги подкрепите имайки предвид, че те не успяват да се размножават верни на природата и законите и, както и това, че са причинили и причиняват толкова глобален хаос. Не бива да се пренебрегва също и факта, че използването им е евентуална начална фаза на по-мащабното прокарване на ГМО културите.

ГМО семената са много по-неестествени и вредни, както за вашето здраве, така и за това на обкръжението ви. По същество са вредни и за флората и фауната. ГМО = смърт на всичко естествено.

Как да избегнем ГМО?

За съжаление няма лесен начин, защото компаниите, които го произвеждат купуват правителства и променят законите и правилата по цял свят. Повечето от всички вас си нямате на представа дори, че поглъщате ГМО всекидневно чрез съставките в множество хранителни продукти. В Съединените щати горе-долу 85% от всички хранителни продукти в магазините съдържат ГМО. В ЕС съществуват стотици хиляди хектари с ГМО култури и пазара гъмжи от хранителни продукти с ГМО съставки.

Повечето от разрешените ГМО продукти на територията на ЕС са фуражи, използвани за изхранване на селскостопанските животни, но някои храни, внасяни в ЕС, също може да съдържат ГМО. Системата за етикетиране на храните на ЕС задължава компаниите да посочват дали храната или фуража, произвеждани от тях, съдържат ГМО. Изискването е в сила, когато съдържанието на ГМО е най-малко 0,9%. Фирмите имат възможност да отбелязват на етикетите и фуражите, че те не съдържат ГМО.

ГМО в България

Официалната позиция е, че България предприема само опити за генно-модифицирана царевица, рекламирани от американските компании у нас още пез 2000 г. Но според изследванията десетки храни и добавки, влагани в хранителни продукти в България, съдържат ГМО. Те са изредени в документ, разпространен до Районните здравни инспекции в страната.

0313426001380562425_425761_600x458„28-те Районни здравни инспекции извършват контрол на пазара в България, като досега проверките са показали наличието на следните ГМ продукти на българския пазар: царевично брашно – българско производство и внос, пуканки – внос, соево брашно – внос, всички колбаси (със съставки от ГМ соеви зърна) – българско производство, соеви изолати и гранулати – внос”, се казва в документа от началото на миналата година. Тези продукти са разрешени за консумация в ЕС, въпреки че съдържат ГМО.

Достъп до информацията за култивирането на ГМ растения от официалните източници обаче е почти невъзможно да се получи, а без такава цялата продукция в България е под съмнение.

Стряскащи данни има и в проучванията на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ, която провежда редица изследвания за процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз от 2004 г. до днес.

Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата от закона граница на 0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите. 61 от изследваните 125 продукта са съдържали ГМО, а 19 от тях – над 2% ГМО, т.е това са 15.2% от изследваните продукти. Между тези проби са соева кайма, царевичен хляб и брашно, корнфлейкс, кюфтета, кебапчета, бисквити и вафли, колбаси, соево брашно. През 2009 г. например процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64%, докато през 2005-2008 г. е бил 30%. Оказва се, че без да имаме представа, редовно се храним с модифицирана царевица, соя, рапица и ориз. Причината е, че те се съдържат като спомагателни продукти – нишесте, в стотици пакетирани храни в магазина.

„Опасност се крие във всяка опаковка, на която пише царевично или соево нишесте. А тях ги има почти във всичко и на практика храните в магазините ни са тъпкани с ГМО”, обяснява диетолога Огнян Симеонов.

По информация на Министерство на земеделието издадените разрешения за ГМ царевицата през 1999 са за 130 000 дка и всяка година до днес се подновяват с почти същите параметри. Разрешението се дава при условие, че продукцията се изнася от страната. Но много от производителите не знаят за това условие и я дават на своите животни или продават на заводи за нишесте и други царевични продукти.

Освен това, продукцията се дава за фураж на животните и по този начин попада под формата най-различни продукти на трапезата на всеки българин. Поради свободното опрашване от насекомите, веднъж засети, генномодифицираните растения бързо се разпространяват по цялата околна територия без контрол.

В Европа, както вече и у нас, производителите са задължени да съобщават на етикетите са наличие на ГМО. Те обаче най-често го правят само ако продуктът се продава директно, но не и ако съдържа нишесте или друга добавка от изкуствен продукт.

След дългогодишни експерименти върху зърнени култури в момента близо 1/3 от земеделските площи в света вече са засети с биотехнологични култури. Данните са от последните проучвания на Международната служба за агробиотехнологични приложения. Първенец е САЩ, където 59% от соята, царевицата, памука, рапицата са ГМО. Аржентина и Китай следват тези цифри по петите. Въпреки това отвъд океана не съществува закон, който да кара производителите да уточняват на етикета дали използваните продукти са ГМО или не.

285c072a927372fb7e1a126014569574

Според резултатите от изследвания, проведени в Университетите в Урбино (Италия) през 2002 година, при мишките, хранени с ГМ-соя, се наблюдават промени в черния дроб и нарушавания на неговите функции.

През 1998 година професор Арпад Пущай от Университета на Абърдийн, Шотландия, изследвайки плъхове, които 9 месеца били хранени с генно- модифицирани картофи, установи негативни изменения в състоянието на слизестата ципа на червата, частична атрофия на черния дроб и изменение на тимуса, а също така промени в относителното тегло на вътрешните органи в сравнение с контролните плъхове.

Тези резултати предизвикаха оживена полемика, която бе публикувана на сайта на Информационната мрежа за биосигурност и консултантска служба за индустриално развитие на ООН (BINAS News, 1999 г.). Последва и публикация на меморандум в подкрепа на Пущай, който се базираше върху експертната оценка на неговите резултати, съставена от още 20 учени, освен авторите на меморандума. По-късно в научната литература се появиха резултати от изследвания, проведени върху културата на клетките на кръвта на човека и колоректален карцином, потвърждаващи изводите на Пущай.

Според изследвания на британски учени, проведени в рамките на държавен проект „Оценка на риска, свързан с използването на ГМО в хранителните продукти на човека“,обнародвани през 2002 година, ГМО имат свойството да се задържат в организма на човека и в резултат на така наречения „хоризонтален пренос“ да се вграждат в генетичния апарат на микроорганизмите на червата. Преди това подобна възможност се отричаше.

Според данни на „Института за хранене към Академията на медицинските науки на Русия“ от 1998 година, при плъховете, получавали генно-модифицирани картофи на компаниятаМонсанто, както през един месец, така и през шест месеца на експеримента, се наблюдава статистически достоверно намаляване на теглото, анемия и дистрофични промени на чернодробните клетки. Според вътрешния доклад на Монсанто, огласен през юни 2005 година, при подопитните плъхове хранени с ГМ-царевица от новия сорт MON 863, възникват промени в кръвоносната и имунната системи (Toxicology Report Summary. Monsanto, USA, 2002.).

Каква е причината за научните спорове?

Практически всички изследвания за безопасността на ГМО се финансират от корпорациите (Монсанто, Байер и др.) Основавайки се именно на такива изследвания, лобистите на ГМО твърдят, че ГМ-храните са безопасни за човека. Това обаче не внушава доверие в независимите експерти и в обществеността поради очевидната предубеденост на тези изследвания. Корпорациите и техните разработчици предпочитат да тестват ГМ-храните, провеждайки незадълбочени кратковременни изпитания върху животните. И колкото и да е странно, но много често, основавайки се именно на тях, отговорни организации и длъжностни лица взимат важни решения. В САЩ с доказателства за безопасността на ГМО почти изцяло са заети от корпорациите-разработчици, а различните ведомства само изучават предоставените им документи, без да са задължени да провеждат собствени допълнителни изследвания.

Според специалисти обаче, изследвания относно последствията от консумация на ГМО-храни, проведени върху десетина плъхове, мишки или зайци в рамките на няколко месеца, не могат да се смятат за достатъчни. 

Впрочем, дори резултатите от такива опити не са еднозначни. Първото предмаркетингово изследване за безопасността за човешкото здраве на ГМ-растение беше проведено в САЩ през 1994 година върху ГМ-домат и то послужи за основание да бъдат разрешени не само продажбите му в магазините, но и за „облекчени“ проверки на следващите ГМ-култури. Тези „положителни“ резултати бяха подложени на критика от страна на много независими специалисти. Освен многобройни обвинения по повод методиката на провеждане на изпитанията и получените резултати, това изследване има и друг „дефект“ – в рамките на две седмици след неговото провеждане, 7 от 40 опитни плъха умират и причина за смъртта им е неизвестна.

Тестването върху животни е само първата стъпка, а не алтернатива за изследвания върху човека. Ако не се наблюдават вреди, причинени от ГМ-култура на животни, резултатите трябва да бъдат потвърдени с изследвания върху хора-доброволци с помощта на „сляп“ плацебо-контролиран метод на изпитания, подобно на тези, които се провеждат с лекарства. Професор Денис Парк казва: „През 80-те години стотици хора в Испания умряха от променено масло от рапица. То не е било токсично за плъхове.“ Затова д-р Парк предупреждава, че сегашните тестове с мишки и плъхове не доказват безопасността на храните за хората.

По всяка вероятност, трябва да се съгласим с мнението, че данните за рисковете, които носят ГМ-храните за здравето на човека, са все още недостатъчни и тревожни, а въпросите и разсъжденията пък са много повече. Очевидно, че мащабните изследвания трябва да са независими и трябва да се провеждат преди пускане на ГМО на пазаритеОценка за мутагенни и канцерогенни последици от постоянното консумиране на ГМ-храни изисква многогодишни наблюдения с прилагане на детайлни генетични и токсикологични прегледи на тествания организъм през различни етапи от неговото развитие.

GMO-Right-to-KnowКъм това мнение се придържат много специалисти. Още през 1998 година международната организация „Лекари и учени за отговорно прилагане на науката и технологиите“ (Physiсians and Scientists for Responsible Application of Science and Technology) прие декларация, в която се говори за необходимостта от обявяване на световен мораториум върху освобождаване в околната среда на ГМО и пускането на пазара храни от тях до тогава, докато не бъдат натрупани знания достатъчни за отговор на въпрос, дали е оправдана експлоатацията на тази технология и доколко тя е безвредна за човека и околната среда. Декларацията беше широко разпространена във вид на отворено писмо с апел към световните правителства да спрат използването на ГМО, тъй като те „носят заплаха и не способстват за екологично устойчиво използване на ресурсите“. 

Ето някои сигурни начини да избягвате ГМО, или поне да намалите сериозно употребата му:

  1. Купувайте от малки селца от хора, които отглеждат предимно за себе си или са малки производители. Запознайте се с продавача, огледайте и проверете как отглежда това, с което ще се храните. Това е най-естествения процес.
  2. Проверявайте всеки продукт за наличие на генетично модифицирани съставки. Четете съставките и проверете значението им ако не ги разбирате.
  3. Отглеждайте сами вашата храна. Потърсете наследствени български семена и ги отгледайте по естествени начини без употреба на химически отрови

Още по темата: Над половината фуражи съдържат ГМО заради влаганата соя

 

използвани източници: Anonymous Bulgaria , Memoria de futuro–Памет за бъдещето

***

Може да изгледате и видеото от поредицата ни „Градинарство за начинаещи“ – как да си направите разсад в домашни условия:

COMMENTS

WORDPRESS: 0