Цитати относно вегетарианство

Често изтъкван довод в полза на месоядството е, че отказът от консумиране на месо води до физическа слабост, недостиг на хранителни вещества и лип

Често изтъкван довод в полза на месоядството е, че отказът от консумиране на месо води до физическа слабост, недостиг на хранителни вещества и липса на енергия, а също и че науката „категорично е доказала“, че месото е необходимо за всеки човек. Как тогава да си обясним че много от най-великите гении, учени, философи, лекари и дори преуспeли спортисти са вегетарианци или вегани? Ето какво те самите казват по въпроса:

“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Алберт Айнщайн

 

“Разумният човек трябва да застане срещу всички жестоки обичаи, независимо колко дълбоко вкоренени в традицията и доколко заобиколени от ореол са те. Когато имаме избор, трябва да избягваме да причиняваме страдания и болка в живота на друго, дори и най-низше същество. Ако не правим това, си навличаме вина, която нищо не оправдава.”

Алберт Швайцер

 

“Откакто посетих кланниците на Южна Франция, спрях да ям месо.”

Винсент ван Гог

 

“Ако човек не иска да потъпче своите хуманни чувства, той трябва да проявява доброта към животните, понеже този, който е жесток към тях, става такъв и в отношенията си с хората. Ние може да съдим за сърцето на човека според отношението му към животните.”

Емануел Кант

 

“Следвайте неотменно вегетарианството и се пазете да не отнемате живот.”

Конфуций

 

„Суеверието е другото голямо зло, което е причинило ужасяващи жестокости. Онзи, който е роб на суеверието, презира по-мъдрите и се опитва да ги принуди да вършат същото, което и той. Помисли за страшните кръвопролития, които са извършени заради суеверието, че трябва да се принасят в жертва животни и заради едно още по-жестоко суеверие – че човекът бил имал нужда да се храни с месо.“

Кришнамурти

 

“Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”

Леонардо да Винчи

 

“Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие — убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.”

Лев Толстой

 

“Аз не приемам месната храна като необходима за нас на никакъв етап и в никакъв климат, в който е възможно за човека по принцип да живее. Аз смятам месото за неподходящо за нашия вид. Ние грешим като се държим като по-низшия животински свят, ако сме по-висши от него.”

 Махатма Ганди

 

„Вегетарианците често се безпокоят за приемането на достатъчно протеини, но аз не познавам нито един експерт по хранене, който може да даде диета от природни храни, която да даде в резултат недостиг на витамини, стига да няма недостиг в калориите. Вие се нуждаете само от 5 или 6% калории от протеини общо… и то е практически невъзможно да се получат под 9% в обикновените диети.“

Д-р Натан Приткин (световноизвестен доктор по медицина)

 

“Месодобивната индустрия е довела до повече смъртни случаи на американци, отколкото всички войни на този век, всички природни бедствия и всички автомобилни катастрофи, събрани заедно. Ако месото е твоята идея за “храна за истински хора”, по-добре е да живееш наистина близо до много добра болница.”

Нийл Бърнард (президент на Лекарския комитет за отговорна медицина)

 

“Предпочитайте вегетарианската храна пред месната, защото тя е по-лесно усвоима от организма и съдържа всичко, което е необходимо. Предпочитайте да не ангажирате стомаха си с храненето постоянно – това е здравословно и пряко облекчава работата на мисълта, тъй като не задържа голямо количество кръв в корема (както е при хранене с месо). Не допускайте из стомаха и червата ви цяла нощ да се въргаля мършата на месото, облекчавайте храносмилането си.”

Петър Димков

 

“Хора, стига сте се сквернили с храна непозволена. Ние имаме златокласи ниви, сочни плодове, които превиват клоните с тежестта си, лози, зеленчуци – крехки и вкусни. Чистата млечна каша и благоуханният мед също са ви предоставени. Обилно, щедро всички блага ви дава земята – без жестокости, без убийства и без кръв. Само дивите зверове утоляват глада си с живо месо и то не всички. Много от дивите животни се хранят с растения. Само свирепите хищници – лютите тигри, жестоките лъвове, алчните вълци обичат да проливат кръв. Какъв престъпен обичай! Как можем с месо и кръв на твари и нам подобни алчното си тяло да гоим и с убийство на други живи създания да подкрепяме живота си? Не е ли срам за нас, окръжените щедро с даровете на благодатната земя страстно, с жестоки зъби да късаме раздрани трупове като люти диви зверове?… Човек, който, слушайки жалкия предсмъртен рев, коли невинно теле, който убива агнето, ревящо като дете, който птицата небесна бие за забава или за да яде, той не трудно ще се реши и човек да погуби. На този жесток обичай само човекоядството прилича. О, свестете се, не убивайте, недейте, братя!… Смъртни – смъртните щадете! Хранете се с това, което е позволено и достойно за любящата и чиста душа на човека.”

Питагор

 

„Кръвта и месото на убитото животно могат да нахранят ястреба, вълка и змията, но за хората те са излишни храни.“

Плутарх

 

„Току-що сте се нахранили, но колкото и старателно кланицата да е скрита на благовидно далечно разстояние от много мили, съучастие все пак има.“

Ралф Емерсън

 

“Хиляди животни (сега милиони) са убивани всеки ден без сянка на разкаяние. Това плаче за отплата върху цялата човешка раса.”

Ромер Ролан

 

„Категорично реших да не ям плът на умряло животно и накрая на първата година въздържанието ми се превърна не само в навик, а и в приятно занимание.“

 Сенека

 

“Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”

Д-р Уилям С. Робъртс – доктор по медицина,

редактор на American Journal of Cardiology

 

„Аз не се съмнявам, че част от съдбата на човешката раса в нейното възходящо развитие е да се откаже от яденето на животни.“

Хенри Дейвид Торо

* * *

Колкото до вегетарианството и физическата дейност, ето само няколко от десетките примери:

  • Боди Милер – от раждането си, 5-кратен медалист от зимни олимпийски игри
  • Едвин Моузес – двукратен олимпийски златен медалист на 400м бягане с препятствия. Печели 107 последователни финали и поставя световен рекорд четири пъти.
  • Карл Люис – веган и лекоатлет с 10 олимпийски медала, 9 от които са златни
  • Крис Кембъл – вегетарианец, световен шампион и олимпийски медалист по борба
  • Мъри Роуз – веган и плувец с 15 световни рекорда и 6 олимпийски медала, 4 от които златни. През 1958г. той заявява в радиопредаването “You Bet Your Life”, че златните му медали от 1956 г. могат да бъдат приписани именно на веганството.

* * *

Завършвам тази тема с цитат от Макс Хайндел, който чудесно обобщава всичко казано дотук:

„Не бива да налагаме собствените си представи на другите, както и да се опитваме да убеждаваме хората, които още не са готови за промяна, да приемат нашия начин на живот. Промяната трябва да е първо вътрешна. И не би трябвало да е продиктувана от съображението, че растителната храна е по-здравословна, или че отказът от месо обещава много по-лесен контакт с невидимите светове. Главният мотив трябва да е състраданието към бедните жертви, убити, за да можем ние да задоволим апетита си… Със сигурност може да се твърди, че хората консумират огромно количество месо и, както всички други азотни съединения, като нитроглицерин, нитроцелулоза и други експлозивни вещества, месните храни са твърде неподходящи и опасни за човешкия организъм. Затова бихме постъпили добре, ако препоръчваме на всички, с които имаме контакт, да избягват или намалят консумацията им. Науката също разполага с достатъчно факти в това отношение, върху които би могъл да се позове всеки, избрал такава мисия… Разбира се, ако съветваме хората да ядат по-малко месо, с това бихме спасили живота на незначителен брой животни, отколкото ако можехме да ги убедим да спрат напълно храната, добита чрез проливане на кръв. Но ако въпреки всичко се стараем да предотвратим страданието, доколкото ни е възможно, това би било най-доброто решение… Освен това, ако успеем да събудим у другите духа на състраданието, то скоро апетитът им към месото ще бъде превъзмогнат от духа на любовта.“

COMMENTS