Присъединете се към нас

"Някой казва: за да се направи добро в този свят, се изискват големи усилия. Не, да се направи добро, това не е мъчна работа. Ако аз имам 100 зрънца,

„Някой казва: за да се направи добро в този свят, се изискват големи усилия. Не, да се направи добро, това не е мъчна работа. Ако аз имам 100 зрънца, какво ми коства да бръкна в земята, да направя дупки и да ги посадя? За да посадя едно зрънце ми трябва само една минута. Пет минути седя някъде на почивка, пет зрънца ще посея. След 10 години какъв резултат ще има? Колко ябълкови дървета ще израстнат? Ако на всяка почивка посявам по едно зрънце, това посяване ще има много добри последствия. Седне някой, мисли си нещо. Какво мислиш бе, братко? Вземи едно семенце и го посей в земята.“

Учителя

 

Какво, къде и кога можем да посадим?

Повечето сортове плодове и ядки, които растат в България могат да виреят устойчиво в диво състояние на височина 800-1500м и защитени от силни ветрове. Най-подходящи са южните и югозападните добре осветени склонове. За по-ниската част от този интервал най-подходящи са кайсии, праскови, череши, смокини и бадеми а в по-високите части – ябълки, круши, сливи, вишни, черници и орехи.

Ако теренът е в близост до река или езеро, той е подходящ за отглеждане на ябълки, круши, праскови или лешници. Ако пък е с по-голям наклон, където и влагата по трудно се задържа, добре ще се развиват смокини, черници, сливи, кайсии, бадеми, череши, вишни и орехи.

Частни имоти без позволението на собственика и места, които се използват за пасище на домашни животни, са неподходящи за залесяване. Ниските части, обгратени от склонове, задържат студения въздух напролет и също не са добър избор.

Важно е семките, костилките и ядките да не са сушени на слънце, тъй като по този начин те губят способността си да покълнат.

Препоръчително е те да бъдат от плодове, които не са третирани с химикали (пестициди, фунгициди и т.н.), тъй като това намалява тяхната кълняемост и шанса да поникне дръвче от тях. Най-подходящ е посадъчният материал от диворастящи плодове или такива с гарантиран произход (отгледани от ваши близки или био сертифицирани). Но дори да не разполагате с такива – достатъчно е да имате желание да направите едно добро дело и Природата ще благослови вашите усилия.

Овощните дървета, засадени от семка (т.нар дивачки) много по-лесно се приспособяват към планинските райони и развиват силна коренова система. В резултат на това те са значително по-устойчиви на студ, суша и други неблагоприятни условия. А според направени проучвания са и много по-полезни за нашето здраве: по-богати са на витамини, минерали и антиоксиданти.

Подходящо разстояние между засадените семки е 3 метра, а между орехите – около 7 метра. Засаждането може да се извършва целогодишно – костилките и семките имат предпазна твърда обвивка, която ги защитава от неблагоприятни условия и така те могат да изчакат цяла година, докато дойде подходящ момент за тяхното превръщане в красиво и плодородно дръвче. Хубаво е да се има предвид, че колкото по-скоро бъдат засадени след изваждането им от плода, толкова по-голям е шансът да се превърнат в дръвчета.

Ако подкрепяте тази кауза, винаги сте добре дошли да се включите в една или повече от следните дейности:

  • Участие в колективни акции
  • Организиране на залесяване във вашия град
  • Подготвяне и изпращане на костилки/семки/цели ядки за някоя от инициативите
  • Популяризиране на идеята

 

Ако успеем заедно да приложим този модел масово из България, ще можем да дадем светъл пример и на други народи, спомагайки с всяко засадено семенце светът да се превръща в едно по-добро място за нас и нашите деца.

COMMENTS