Да превърнем България в Райска градина

"Има един важен стопански въпрос: трябва ли да се вземе почин (инициатива), щото всички хълмове около селата да се залесят с плодни дървета? Да не о

„Има един важен стопански въпрос: трябва ли да се вземе почин (инициатива), щото всички хълмове около селата да се залесят с плодни дървета? Да не останат голи места. Насадете ги с плодни дръвчета – круши, ябълки, сливи, орехи и пр. Също и всички шосета, от двете страни, да се залесят не с декоративни, а с плодни дървета. Тогава в най-скоро време България ще стане плодна градина, ще има изобилие от плодове. Значи ще има изобилна храна, понеже плодовете са важна храна.

Ето в тази насока трябва да се работи енергично. От този дух трябва да се проникне целият народ – навсякъде да се посаждат такива плодни дръвчета, които отговарят на климата, на почвата. Трябва да се има предвид, кое плодно дръвче над коя височина над морското равнище вирее.“

„И тъй, ако искате да бъдете здрави, с добро разположение на ума и на сърцето, трябва да се занимавате с плодни дървета, с посаждането и отглеждането им. Ако обичате някой плод, посаждайте семето или костилката му.“

Учителя

 

„Само, когато последното дърво бъде отсечено.

Само, когато последната река бъде отровена.

Само, когато последната риба бъде хваната.

Само, тогава ще разберем, че парите не могат да се ядат!“

Индианска поговорка

 

„Най-добрият момент за засаждане на дърво е бил преди 20 години. Вторият най-добър момент е сега.“

Китайска поговорка

 

„Дори да знаех, че светът ще свърши утре, пак бих посадил своето ябълково дърво.

Мартин Лутер

 

“Иронично е как тези живи същества, под чиято сянка стоим, с чиито плодове се храним, по чиито части се катерим и чиито корени поливаме и за които толкова рядко се сещаме, са толкова слабо разбирани. Трябва колкото е възможно по-скоро да проумеем и оценим дърветата и горите, заедно с жизненоважната роля, която изпълняват, защото те са сред нашите най-големи съюзници в несигурното бъдеще, което предстои.”

Джим Робинс

 

„Сами по себе си пророчествата действат отрезвяващо. Пастирът, който има уши да слуша, ще подготви Острова на спасението. България, но и онези части от Балканите, които ще останат, са „станът на светците“ от свещените Писания. Станът, който всички бесове ще заобикалят, щом народите си чистят сметките за последно. Пастирите ще трябва да приемат бежанци от север и юг. Скитската пустиня трябва да е Остров на спасението и за овцете от чужди стада. Остров, който да приюти бежанците, да има с какво да ги пои и нахрани, а да има и за местните. Идват мъки, невиждани, нечувани, незапомнени от памтивека и каквито не ще има никога пак.“

из „Пътят към Слънцето“, Иван Стаменов

 

„Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо.“

Едмънд Бърк

 

„Отделният човек е слаб като захвърлен Робинзон. Само съвместно с другите той може да направи много.“

Шопенхауер

 

„Малките ветрове, събрани заедно, образуват тайфун.“

Виетнамска посл.

 

„Най-благородният въпрос на света е: Какво добро мога да направя тук?“

Б. Франклин

 

„Личният пример не е просто най-важното средство, с което можем да влияем на другите. Той е единственото средство.“

Алберт Швайцер

 

Инициативата „Райска градина“ стартира през есента на 2014 г. и досега от доброволци са засадени хиляди плодни костилки и семки на много места из страната.

Нейните организатори силно вярваме, че със задружни усилия можем да превърнем планинските ливади, голите склонове, крайпътните месности и всяко друго подходящо място в приказен оазис. Само за няколко години заедно можем да засадим хиляди овощни горички, които да ни радват с бликащия от тях живот и да ни даряват с плодовете си.

А какво по-хубаво от възможността да подарим на идните поколения една по-благодатна и плодородна земя, едно малко кътче от Рая?

Залесяването на свободните пространства с плодни дръвчета би довело със себе си многобройни блага за нас и Майката Природа:

• Лесен достъп до чиста и безплатна храна, каквато все по-трудно се намира в градовете. Всъщност дори само заради тази причина си заслужават всички наши усилия, тъй като идват времена, в които ако се погрижим да има изобилно храна за хората, това ще откаже мнозина да си „продадат душата“ за един чип или нещо подобно.

• В дългосрочен план това ще доведде до подобряване на качеството на почвата и намалявне на ерозията.

• Чрез своите дълбоки корени дървета спомагат за извличането на подпочвена вода на повърхността и нейното пречистване. През идните времена всяко оцеляло чисто изворче ще бъде съкровище за човечеството.

• Дърветата са основен източник на нектар и прашец за пчелите, които все по-рядко имат достъп до чиста храна.

• Те ни учат и на уважение към Природата – когато човек види пред себе си в планината красива плодна градина, вярваме че ще се замисли повече дали да изхвърли своя фас или друг боклук насред нея.

• Засаждането на костилки би било много полезно и за децата – то не само е повод да прекарат време сред Природата, а и ги учи да създават, да дават нещо от себе си за другите.

* * *

Също така имаме идея със задружни усилия да вдъхновим децата да засаждат семките на изядените плодове и така от най-ранна възраст да се докоснат до Живата Природа докато правят едно добро дело.

Идеята може да им бъде предложена в семейството или като дейност, организирана в детските градини във вид на интересна игра за опознаване на природата. В основните училища пък тя може да бъде представена като полезни и приятни занимания за час на класа, трудово обучение, физическо възпитание или природознание.

Най-подходящи са близките градски и крайградски места, а възможностите са неограничени – не се изискванат специални материали и всяко дете може да се включи бързо и лесно – нужно е само с ръчички или лъжица да изкопае около 3 см. дупка и да зарови в нея избрано семенце.

Повече информация можете да намерите тук:

 

http://www.raiskagradina.com

COMMENTS