Домашното раждане

Макар тази тема да не е пряко свързана с лечебните методи, според мен е изключително важна за мислещите млади родители.Свидетели сме как периодичн

Макар тази тема да не е пряко свързана с лечебните методи, според мен е изключително важна за мислещите млади родители.

Свидетели сме как периодично масмедиите ни промиват мозъците с кампании срещу свободомислещите родители – срещу домашното образование, за ваксините или за раждането вкъщи. Те не пропускат да използват случая, ако се появи малко или голямо усложнение при някое домашно раждане. Но тактично ни спестяват хилядите случаи, когато деца се раждат успешно у дома, без да имат какъвто и да било проблем. Също така пропускат и да проявят загриженост към бебетата, които ежегодно умират по „стандартната процедура“ в болниците.

Тъй като съм много далеч от тази тематика, но осъзнавам значението ѝ, което все повече ще нараства в идното бъдеще, споделям една хубава статия за бъдещите родители. Никак не е далече денят, в който освен токсичните ваксини всяко новородено най-вероятно ще получава и друг доживотен подарък – микрочип. Наш дълг към въплъщаващата се душа е да не пуснем това поне там, където то пряко зависи от нас.

Джонатан Бенсън пише:

„Къде жените да родят своите бебета — дали в болницата, или у дома — е много противоречива тема в наши дни. Някои твърдят, че домашните раждания са по-сигурни и водят до по-малко усложнения, докато други настояват, че поддържането на статуквото е по-добрият път. Но има 10 неустоими причини, заради които да обмислите да пропуснете болницата и да родите бебето си в уюта на собствения ви дом.

  1. Вашият дом е по-уютен от болничната стая. Може и да не изглежда като най-големия приоритет, но мястото, където раждате, може да се окаже решаващо за успеха на вашата бременност. Дали бихте искали да сте привързана към легло, да ядете преработена болнична храна и да сте изложена на флуоресцентно осветление, или бихте предпочели да се отпуснете в собственото ви легло, на собствения ви диван или в собствената ви вана?
  2. Вие определяте скоростта на домашното раждане. Не всички жени искат да им се каже как да родят децата си. Някои имат собствени планове за раждането, които докторите в болницата може да откажат да следват, създавайки по този начин проблеми, когато настане денят на раждането. Помислете надълго и нашироко доколко важни за вас са плановете ви за раждането, и обмислете какви условия биха били по-подходящи за тяхното осъществяване.
  3. Вашата акушерка ще бъде с вас на всяка стъпка по пътя. Докторите в болницата може да прекарат с вас 10 минути на определени интервали. Но у дома, с вашата лична акушерка, която ще намери време да ви опознае, вашите нужди и тези на бебето ви, обикновено ще имате 60 или повече минути на среща, за да изградите качествена връзка, която е от основно значение за едно здравословно раждане.
  4. Домашните раждания са съпроводени с по-малко нарушаване на личната свобода. В болницата докторите постоянно и ненужно ще ви проверяват органите, нарушавайки работния процес. У дома можете да се отпуснете на спокойствие, без постоянно нарушаване на личната свобода.
  5. В болниците се разрешава само едно положение за раждане. Някои жени предпочитат да родят на пода или във ваната. Нито едно от двете не е възможно в болницата. Обмислете предпочитаното от вас положение за раждане, преди да тръгнете по общоприетия път.
  6. Домашните раждания са съпроводени с по-малко медицински намеси. Изследване след изследване, включително широкомащабно проучване на Британския Медицински Журнал (The BMJ), потвърждават, че домашните раждания обикновено налагат по-малко медицински намеси. Рискът от акушерски интервенции, като форцепс, вакуумно извличане и епидурална упойка, е значително намален при домашните раждания в сравнение с болничните.
  7. Домашните раждания за по-безопасни от болничните. Когато е включена лицензирана акушерка, домашните раждания обикновено са толкова безопасни, колкото и болничните, а често и по-безопасни. Едно изследване показва, че опасността от преждевременно раждане намалява наполовина при домашно раждане, а жени, избрали домашното раждане, са почти винаги доволни от преживяваната опитност.
  8. Ако се нуждаете от болница, пак можете да отидете там. Честа заблуда е, че изборът на домашно раждане по някакъв начин изключва възможността за достъп до болница. Ако по някаква причини ви е нужна спешна помощ, вие можете да я получите.
  9. Домашните раждания позволяват по-бързо и по-пълноценно възстановяване. Домашната грижа е просто по-добра от болничната в случаите на възстановяване след раждането. Домашно приготвени ястия, по-малко или никакви фармацевтични лекарства, билкови бани и помагачи навсякъде около вас — всичко това е едно по-добро изживяване, което никога не бихте получили в болница.“

За повече информация по темата: http://homebirth.beinsa.info/

COMMENTS