Отровите в земеделието и животновъдството

"В развитите страни на всички животни се дават в изобилие хормони и антибиотици, които после чрез млякото и месото, както и чрез хранителните продукти

„В развитите страни на всички животни се дават в изобилие хормони и антибиотици, които после чрез млякото и месото, както и чрез хранителните продукти, приготвени от тях, влизат в човешкия организъм. Същото важи и за растенията, чрез които пестицидите и съединенията от изкуствените торове попадат в човека. В САЩ още преди 20 години са давали на животните около 1000 медикамента и хормона! Почти на 100% от птиците, 90% от свинете и телетата и 60% от едрия рогат добитък се добавят редовно антибиотици към храната. Около 70% от месото на пазара в САЩ е от говеда, угоявани с помощта на хормони. Положението не е много по-различно и в другите развити държави.“

Д-р Атанас Гълъбов

 

Освен заплахата  с ГМО, изключително сериозен е и проблемът с пестицидите и хербицидите в храните. Никой не знае какво количество торове се използват за житните култури у нас и каква част от химикалите попадат в чиниите ни.

Например „Раундъп“ на Монсанто е клетъчна отрова, която се продава под най-различни търговски марки като хербицид, но всъщност е биоцид (препарат, предназначен да унищожава всичко живо). Той е вреден за биоразнообразието и за деленето на всяка една жива клетка, освен клетките на патентованите ГМО сортове и породи. Последните изследвания сочат, че този масово разпространен препарат е много по-вреден за хората, отколкото се признаваше доскоро.

Проблемът с отровите в храната далеч не се изчерпва в земеделието, а е пуснал дълбоки корени и в животновъдството. На На 15 май 2010 Daily Mail писа: „Едно пиле дебелее в хангар с размерите на футболно игрище. Този хангар се намира някъде в затънтените области на Бразилия, а пилето не е само. То е само едно от десетки хиляди други като него, всяко от които е принудено да живее на пространство с размерите на лист хартия с формат А4. Те живеят там само 40 дни, преди да достигнат генно-модифицираното тегло, при което ще са готови да бъдат заклани. Това всъщност ще стане, ако не умрат по-рано.

Пет процента или малко повече ще загинат преждевременно, тъй като няма да се пригодят към условията. Оцелелите ще бъдат оскубани и разфасовани при един индустриален процес, какъвто светът не познава досега. Всяка година милиарди пилета живеят и умират по този начин. Разбира се Южна Америка е много, много далече. Но вашият местен McDonalds е близо. А именно там в крайна сметка ще се озове значителна част от продукцията.“

А как мислите се отглеждат пилетата в България?

Още преди 25 години има свидетелства как у нас бройлери са отглеждани за 45 дни, като се блъскат с антибиотици, за да не измрат, и им се свети денонощно с кварцови лампи, за да ядат постоянно смески, които са тъпкани с всякакви гадости, включително и ГМО царевица.

А и всички тези селски производители, които гледат птици и животни за търговия – виждали ли сте с какво ги хранят? За тях е нещо съвсем нормално да купуват чували със смески и да блъскат всякакви хормонални добавки – например за стимулиране на кокошките да носят.

Пие ви се прясно мляко без химически добавки? Няма да го намерите. А тези, които могат да ви го предложат, вече са атакувани заради „престъпления“ като това, че са опитали продадат няколко литра на съседите си. В Америка вече има много случаи, в които полицията идва и арестува тези „престъпници“.

В България законите също не толерират свободната продажба на домашно мляко от свободно-пасящи животни, за разлика от „промишленото“, пълно с антибиотици и остатъци от ГМО фуражи.

Но „напредъкът“ в тази насока на стига дотук. През април 2012 беше публикувана информация, че учени от Тексаския университет по земеделие и механика са разработили генно модифицирани кози, които произвеждат ваксина против малария директно в млякото си.

Професор Марк Уестъсин и колегите му явно са решили да си играят на Бог, като изкуствено променят генома на кози, така че тези животни да произвеждат паразитите, предизвикващи маларията. В резултат, лабораторните кози произвеждат мляко, което съдържа същите основни съставки, които се намират и във ваксината против малария. Професорът споделя, че мечтае за деня, в който децата „просто ще пият млякото и ще бъдат ваксинирани“:

„Нашата крайна цел е да продължим изследванията до момента, в който стадо кози ще може да произвежда в млякото си ваксини, лекарства и стимулиращи вещества.“

В изкривената представа на Уестъсин и неговите колеги вкарването на ваксини, химии и разни синтетични вещетва в гените и млякото на живи същества ще помогне за „спасяването на Третия свят“.

Но за тези със здрав разум лошо замисленият експеримент на учените от Тексас е ненужен и несъмнено ще завърши с катастрофални и вероятно непоправими последици, когато подобни гени достигнат и до козите извън лабораторията.

По същото време The Daily Telegraph оповестиха, че китайски учени са клонирани агне, чието месо съдържа рибено масло.  Учените имплантирали в ембриона ген, взет от кръгъл червей – нематод, който способства създаването в организма на мастни киселини, подобни на тези, които се съдържат в рибените масла и някои видове орехи.

Според професора от Пекинския институт по геномика Ду Юйтаo, тези киселини са полезни за здравето на човека, намаляват риска от инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система. Той отбелязва също, че в момента има условия за промишленото производство на генетично модифицираните агнета.

Американската фирма AquaBounty пък патентова нов тип атлантическа сьомга, в която е имплантиран ген от друга тихоокеанска сьомга. С тези промени, рибата започва да расте два пъти по-бързо.

В научните среди (напр. от С. Матю Лиао, професор по биоетика от Нюйоркския универитет) се появиха и ужасяващи предложения за генетично моделиране на бебета с цел намаляване на въглеродния им отпечатък върху планетата. Тези псевдоучени ни убеждават, че хората трябва да бъдат подложени на „биомедицински изменения“, за да се подпомогне борбата срещу климатичните промени…

Рудолф Щайнер е говорил за това колко важни са местните животински и растителни видове за правилното развитие на един народ. Той казва:

„И който знае, че в дадена страна особено се развиват тези или онези растения и животни, намиращи се под тези или онези небесни влияния, той ще разбере как по необходимост може да се образува напълно определен народен характер. [Това става] благодарение на факта, че във всяка приемана от него храна, получена от неговото обкръжение, човек поглъща не само тези вещества, каквито показва химията, но приема в себе си и определени духове. Те веднага влизат чрез устата в жлъчката и се разпространява в неговото същество.“

Възниква въпросът: Що за духове идват от ГМ продуктите, на чий народностен характер отговарят те и дали изобщо имат нещо общо с небесните влияния или… по-скоро с пъкъла?

***

Може да изгледате и видеото от поредицата ни „Градинарство за начинаещи“ – как да си направите разсад в домашни условия:

COMMENTS