Навлизането на ГМО

„Свидетели сме на биологично замърсяване без еквивалент в цялата история на човечеството. Генетичното замърсяване е нещо коренно различно от химическо

„Свидетели сме на биологично замърсяване без еквивалент в цялата история на човечеството. Генетичното замърсяване е нещо коренно различно от химическото, което заради глупостта си допуснахме последните 50 години. Химикалите не се размножават сами. Дори и огромното замърсяване с химикали с времето намалява. Докато при ДНК е точно обратното. ДНК се размножава сама. Това е фаталното. Веднъж пуснато ДНК замърсяване, връщане назад няма.“

Андрю Кимбрел, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на храните в САЩ

 

„Ако погледнете простия принцип на генетичните модификации, ще видите екологична катастрофа. Няма начин да определим рисковете… Отговорът е просто да забраним ГМО храните.”

Проф. Хараш Наран, микробиолог и изследовател от Университета в Лийдс

 

„ГМО храната за животни представляват огромна опасност за животни и хора. Токсините в месото и в млечните продукти могат да създадат нездравословна храна за хората.”

Д-р Джералд Гес, директор на Центъра по Ветеринарна Медицина на Американската Асоциация за Лекарствата и Храните

 

„През 80-те г. стотици хора в Испания умряха от променено масло от рапица. То не е било токсично за плъхове. Д-р Парк предупреждава, че сегашните тестове с мишки и плъхове не доказват безопасността на храните за хората.“

Професор Денис Парк

 

“Не трябва да се заблуждаваме, че с някакви закони и граници можем да контролираме нещо, което в същността си е непредсказуемо и автоматично неудържимо.”

Д-р Майкъл Антонио

 

„Досега живите организми са еволюирали много бавно, новите форми са се установявали много бавно. Сега цели протеини се внасят за една нощ в нови взаимоотношения. Да се върви по този път не е мъдро и е опасно. Това може да създаде нови болести по растенията и животните, нови източници на рак, нови епидемии.”

Д-р Джордж Уолд, Нобелов лауреат и професор по биология в Харвард

 

„Европейската комисия избягва всякакви демократични дебати, за да зарадва биотехнологичната индустрия и за да наложи ГМ храни в Европа.“

Адриан Беб от „Приятели на Земята“

 

„Независимостта от държавата е най-голямото престъпление срещу настъпващото световно правителство, грижещо за господството и интересите на най-големите корпорации. Затова те от своя страна, явявайки се де факто управляваща олигархия, с малки стъпки вземат необходимите мерки чрез Европейския съюз, Северно-Американския съюз, Споразумението за Транстихоокеанско партньорство и т.н.

САЩ вече се отчете с доволно много случаи, когато частни градини и резервоари за дъждовна вода в дворовете на хората бяха щурмувани от SWAT агенти, след което бяха забранени с регулации и по всевъзможни начини, включително със заплахи, се ограничи тяхното по-нататъшно използване.

Сега официални планове в подкрепа на такава тирания от страна на биотехнологичните компании, производителите на пестициди и други големи корпорации в аграрния бизнес се прокарват в Европа, в частност от Европейската комисия.“

Арън Дайкс

„Забелязахте ли как скачат цените на храните? И това е само началото. Цените ще продължават да растат до небесата през идните години. Това лесно може да се прогнозира заради проблемите с природните бедствия, изчезването на пчелите, глобалното замърсяване с ГМ сортове. Истинската храна става все по-оскъдна в нашия свят. Може би сега е моментът да се замислите за собствено производство.“

Майк Адамс

 

Генномодифицираните храни навлязоха в търговската мрежа потайно и чрез измами. Някои твърдяха, че чрез генното модифициране на храните ще се сложи край на световния глад. На пръв поглед това звучи като прекрасна идея – т.нар. ГМО давали по-богата реколта и по-продължителен сезон на добив, а животните, които се хранели с тях, давали повече месо.

Но също така е истина, че тези генномодифицирани храни причиняват стерилизация на населението, повишават смъртността сред децата и изискват повишено ползване на пестициди в глобален мащаб. Освен това производителите на ГМ семена патентоват стоката си и търсят дивиденти от всяко ползвано или неизползвано семе – само от този факт е ясно, че не може да става и дума за едни добряци, които правят чудеса от храброст, за да нахранят гладните.

От 80-те години световен лидер в генното модифициране на семена е Monsanto. Подобно постижение не е изненада предвид бюджета ѝ за проучвания на нови технологии – два милиона долара… на ден. За да защити инвестициите си обаче, компанията патентова откритията си и преследва ревниво всеки, който се опита да заобиколи нейните права.

Тя бе първата (сега вече и DuPont последва примера ѝ), която нае собствена “полиция” да проверява насажденията на фермерите в Северна Америка за наличие на ГМО. Дори при най-малкото съмнение за това тя изпраща на съд онези, които не са платили за правото да ползват патентовани семена, независимо дали “провинението” е умишлено или причинено от обикновено опрашване. Това на практика задължава производителите да купуват нови семена всяка година.

Генетично модифицираните организми са организми, в които генетичния материал (ДНК) е бил изменен по начин, който не се среща в природата и не може да се получи чрез естествено кръстосване или размножаване, като изкуствено се вмъква модифициран ген или гени от друг организъм чрез техниките на генетичното инженерство. Веднъж внедрени в околната среда генно модифицирани организми не могат да бъдат извадени обратно. Опрашването на немодифицирани растения с полен от трансгенни, води до генното им замърсяване.

Много вероятно е злите сили по този начин да целят пълното унищожаване на пчелите от лицето на земята, а покрай тях и Бог знае какво още…

„Монсанто” знае, че пчелите са голяма заплаха за нейния монопол, поради способността им да опрашват растенията и така да създават естествена храна, което не влиза в „плана за пълен контрол и доминация” на корпорацията. Рязкото намаляване на пчелите е вече установено, а началото му може да бъде свързано с момента, в който започнаха да се използват ГМО семена. Дали те са основният фактор или само допринасят към ефекта на пестицидите, изкуствените торове и т.н., не е напълно ясно, но при всички положения гибелният ефект от тях е огромен.

За да „опровергае“ обвиненията, че умишлено причинява продължаващия геноцид над пчелите, Монсанто закупи „Beeologics”, най-голямата фирма за изследвания върху пчелите, която е посветила дейността си на изучаване феномена на изчезването на колонията и чието обстойно изследване  бе посочило името на Монсанто като основен виновник.

В глобален мащаб все по-голяма част от отглежданата продукция е модифицирана, като някои експерти по земеделие дори твърдят, че чистите природни сортове пшеница, царевица, соя и ориз на много места по света са изцяло изместени от ГМО.

Според скорошни изследвания консумацията на ГМО и употребата на хербициди води до странични ефекти свързани с: бъбреците, черния дроб, хепаторенална токсичност, метаболитни нарушения, понижаване на имунитета, нарушения във функциите на органите, алергии, хронична умора, безплодие, онкологични заболявания, генетични увреждания и др.

Вече съществуват убедителни доказателства за нарушаване на стабилността на генома на растението при вграждане в него на чужд ген. Всичко това може да доведе до промяна в химичния състав на ГМО и за възникване в него на неочаквани, в това число токсични свойства.

Например за производството на хранителната добавка триптофан в САЩ в края на 80-те години бе създадена ГМО-бактерия. Заедно с обичайния триптофан, по неизяснени докрай причини, тя започна да изработва етилен-бис-триптофан. Това съединение стана причина за тежки неразположения (мускулни болки, спазми на дихателните пътища) при стотици и за смъртта на 37 човека.

Изследователи от Квебек доказаха, че Bt токсинът на Монсанто, използван в ГМ царевица и други култури, безспорно заразява кръвта на хората. Въпросният токсин е открит и в кръвта на 93% от бременните жени, участвали в теста. Проучването обяснява, че токсинът може да навлезе в тялото не само от приемане на ГМО, но и от консумация на мляко, месо и яйца от животни, хранени с ГМО. Изследването е публикувано през 2011 г. в списание за репродуктивна токсикология.

Друго изследване от 2013 г., публикувано в Обществената библиотека по науките, показва, че има достатъчно доказателства, които сочат че ГМ културите попадат в кръвоносната система на хората след като се хранят с тях. Това се получава по неизвестен все още механизъм.

Изследванията на проф. Хюсеин Каоуд от факултета по ветеринарна медицина в университета в Кайро показват, че консумацията на ГМО води до изменения на различни органи – свиване на бъбреците, промяна в черния дроб и далака, поява на злокачествени части в тъканите, бъбречна недостатъчност и кръвоизливи в червата. Мозъчните функции също са били засегнати и способностите за учене и запомняне са били сериозно изменени.

Един доклад на Associated Press показва драматичното увеличение на вродени малформации и рак в области на Аржентина, където в продължение на години се отглежда ГМ соя.

Учените от цял свят, предупреждаващи през годините за опасността от ГМО, са много, но няма кой да ги чуе, а и финансовите стимули за еврочиновниците и правителствата на отделните държави, разрешаващи отглеждането и консумацията на ГМО са огромни и значително по-убедителни от науката и здравето на населението.

На 28 октомври 2015 г. Европейският парламент отхвърли с огромно мнозинство предложението държавите членки да могат самостоятелно да забраняват вноса и продажбата на разрешените в ЕС генно модифицирани храни и фуражи на своя територия. Мотивите – това било отстъпление от единния пазар и митническия съюз и противоречало на принципите за свободното движение на стоки.

Към март 2016г. в ЕС, както и в България, броят на ГМО, разрешени за консумация като храни или фуражи, е 58. Те включват различни видове царевица, памук, соя, маслодайна рапица и захарно цвекло. Подадени са заявления за още 58 ГМО, за 17 от които ЕОБХ е издал положително становище, а за 1 не е стигнал до определено заключение. Повечето от разрешените ГМО продукти на територията на ЕС са фуражи, използвани за изхранване на селскостопанските животни, но има и много храни, които също съдържат ГМО.

Етикетирането е задължително при откриване на над 0,9 % генетично модифицирана ДНК в продукта. Продукти под тези стойности могат да бъдат отбелязани дори като „био“. Според изследвания на Районните здравни инспекции десетки храни и добавки, влагани в хранителни продукти в България, съдържат ГМО. Това са царевично брашно (българско производство и внос), пуканки (внос), соево брашно (внос), колбаси (със съставки от ГМ соеви зърна, българско производство), соеви изолати и гранулати (внос), като ГМО в продуктите, продавани в България е открито още през 2004г. Списъкът продължава с доматено пюре и кетчуп, витамини, шоколади, какао, разтворими супи, глюкозен сироп, различни сладкарски изделия, царевица, жито, ориз, олио, майонеза, консервирани храни и др. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата в ЕС граница от 0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите.

В същото време журналистическата проституция у нас е достигнала нечувани размери, като неведнъж се опитваха да ни убедят, че „Човечеството се нуждае от ГМО технологиите, за да може да оцелее и това е едно от неговите най-големи постижения“.

Доклад. от ноември 2009г. на Чарлз Бенбрук изучава влиянието на ГМ царевица, соя, памук върху използването на пестициди в САЩ, като данните са взети от Департамента по Земеделие на САЩ. Най-поразителното откритие е, че ГМ културите са отговорни за увеличение от около 173 000 тона хербициди в САЩ след първите 13 години комерсиална употреба на ГМ култури (1996 – 2008). Докладът в детайли описва причината за повишението – появата на резистентни на хербицидите плевели.

Доклад от 2009г. на Обединение на учени показва, че „Досега съществуващите ГМ сортове не увеличават добивите на никоя култура. Добивите на царевица и соя са се повишили през 20-ти век, но не в резултат на ГМ, а в резултат на традиционното (интензивно) земеделие.”

Сред малкото държави, съпротивляващи се срещу корпоративния тероризъм е Унгария, която преди няколко години предприе смела акция срещу биотехнологичния гигант Монсанто, като унищожи 500 хектара генетичномодифицирана царевица. За разлика от много страни от Европейския съюз, в Унгария ГМ семена са забранени. “За почти 500 хектара царевица бе установено, че са били смесени с генетично модифицирани семена, и те са били унищожени из цяла Унгария“, обясни унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр.

Заради манипулациите на световната индустрия и подмолните ѝ споразумения със света на политиката се стигна дотам, че днес всеки от нас ежедневно консумира храни с ГМО, без да знае. Книгата на Джефри Смит „Семената на измамата“ разкрива как опасностите биват прикривани, как тестовете за безопасност са манипулирани и как срещу всякакви научни и здравни стандарти се налага политическа и корпоративна воля за усилено разпространение на храните с ГМО; тайните на вътрешната документация в Агенцията по храни и лекарства (FDA), която съдържа предупреждения за токсини, алергии и нови болести и как цялата документация е игнорирана от директорите на FDA (единият от които е бивш адвокат на „Монсанто”); как учени са подкупвани, заплашвани или уволнявани, доказателства биват откраднати, а научните данни са изопачавани или цензурирани; как лабораторните плъхове, на които са давани ГМ-храни, боледуват или измират, но въпреки всичко храните са одобрени за консумация от хора без допълнителни тестове; как научните опити на индустрията се провеждат така, че проблемите да останат скрити; как и защо биотехиндустрията не се спира пред нищо, когато става въпрос да защити интересите си и как фермери и журналисти са принуждавани да мълчат чрез заплахи от съд; как FDA не предоставя информация на Конгреса, когато една ГМ-добавка причинява смъртта на почти 100 човека и превръща хиляди други в инвалиди и т.н.

През 2010 г. Монсанто официални се сдоби със съюзник в лицето на един от най-богатите хора на планетата – Бил Гейтс. Както стана известно, фондът Bill and Melinda Gates Foundation се сдоби с 500 хиляди акции на Монсанто и вложи $8 млн. за „развитие на доставки на соя в Африка“.

През същата година Бил Гейтс изнесе своята скандално известна лекция на конференцията на проекта TED в Калифорния, в която заяви:

“Днес на Земята живеят 6.8 млрд. души. Този брой ще се увеличи на около 9 млрд. Сега, ако наистина постигнем напредък с новите ваксини, здравните грижи и услугите в областта на репродуктивното здраве, можем да го намалим, евентуално, с 10 или 15 на сто.“

Към страховете от недостатъчно проучените ефекти напоследък се прибавя и съмнение доколко реалистични са обещаваните резултати. През октомври 2011 няколко неправителствени организации в развиващите се държави предупредиха, че генното инженерство не е успяло да увеличи добива на нито една култура, нито е довело до появата на шумно рекламираните суперкултури, планирани да устояват на суша и наводнения – за сметка на това обаче е увеличило използването на химикали и растежа на плевели.

Скоростният възход на ГМО едва ли би се случил без солидната политическа подкрепа, на която то се радва от появата си. Документалният филм “Светът според Monsanto” показа преди няколко години смразяващи кадри от посещение на Джордж Буш старши в централата на компанията от времето, когато той е вицепрезидент на САЩ. В тях политикът уверява събеседника си в Monsanto, че ако се натъкне на каквито и да е проблеми при прокарването на новите генномодифицирани продукти през американските регулатори, трябва само да му се обадят.

Много от ключовите фигури в регулаторните органи или са заемали важни позиции в Monsanto, или са обречени да го направят в бъдеще. Един от примерите е Майкъл Тейлър, който работи за Monsanto като адвокат, преди да бъде назначен за заместник-комисар в Агенцията по храните и лекарствата. Докато работи в нея, Тейлър взема важни решения, които водят до одобряването на генноизменени храни и култури. После се връща в Monsanto като вицепрезидент по публичните политики. Благодарение на тези тесни връзки САЩ одобряват ГМО продукти и култури без адекватни изпитания, без поставянето на етикети за потребителите и въпреки сериозните въпросителни около тяхната безопасност.

Сред болестите на лабораторните плъхове, причинени от храненето с ГМ царевица и соя им с остатъци от Roundup и Bt-токсини, се нареждат:

  • Остри инфекции в храносмилателната система
  • Висок холестерол
  • Дефекти по рождение
  • Затлъстяване и висока преждевременна смъртност
  • Патологии в черния дроб, бъбреците, панкреаса, яйчниците, тестисите и надбъбречните жлези
  • Сериозни проблеми както със стомашно-чревния тракт, така и с имунитета на животните

И да се попитаме отново — защо продължаваме да ядем ГМО?

Тези изследвания показват, че такива храни трябва да се забранят, както бяха забранени в Русия, или поне да бъдат обозначени с предупреждения на етикетите. Най-добре на този биотероризъм би подхождал череп с кости.

Но плановете за унищожение на човечеството не стигат дотук.

От 2006 г. насам биотехнологичната компания Ventria Bioscience отглежда ГМ ориз с човешки гени на 3,200 акра в земите край Джънкшън Сити, Канзас, както вероятно и на други места. Този „франкенщайнов ориз“ е с гени от човешки черен дроб. Целта му е да се извличат изкуствените протеини, които той произвежда, за да се използват във фармацевтиката. С разрешение от Министерство на земеделието на САЩ (USDA) от „Вентрия“ са взели една от най-разпространените видове култури в света, за да я превърнат в катализатор за производството на нови лекарства.

Първоначално отглеждането на този ГМ ориз, който идва в три одобрени разновидности, е било ограничено в лабораторна среда. Но през 2007-ма от „Вентрия“ решават да го отглеждат и на открито.

И въпреки че този ГМ ориз с добавени човешки елементи никога не е бил одобряван за консумация от хората, той се отглежда на открито, където възможността за неограничено заразяване и разпространение на нежеланите и опасни ГМ елементи на практика е гарантирана.

Може би най-възмутителната информация в изнесените документи в WikiLeaks е, че някои щатски дипломати директно работят за биотехнологични корпорации като „Монсанто“.

За да видим колко далеч могат да стигнат тези експерименти, можем да се позовем на една новина, оповестена още преди няколко години, и над която активно се работи:

Отглеждане на човешки органи в генетично модифицирани патентовани прасета

„Монсанто“ ще ти отгледа съвсем нов орган, като за целта ще използва специален генно модифициран хибриден вид прасета, които се отхранват с животинска храна, произведена от ГМО.

Свинете могат да бъдат от полза, защото са с достатъчно големи размери, за да бъдат създадени органи, които са големи колкото човешките. В рамките на новото изследване ембрионите пораснали само за няколко седмици.

Учените проучват възможността човешки панкреаси, сърца и черни дробове да бъдат отгледани в свине.

Ако приемем, че това действително би било възможно и ни позволи да си играем на Бог, възникват много въпроси. Например какви ли гени ще предаде едно прасе на човека, как може нещо толкова несъвместимо да поддържа нормалното здраве и най-вече какво ГМО потомство би дал такъв един човек?

Освен това през последните няколко години учени периодично провеждат експеримент като пускат десетки хиляди генетично модифицирани комари в природата. Комарите са създадени да унищожават собственото си поколение, преди то да достигне зрялост. Първото такова освобождаване на комари стана през 2009 г. на Каймановите острови в Карибско море.

Комарите са генетично изменени по такъв начин, че притежават ген, разработен да ги убива, ако не получат определен антибиотик. Следващите поколения ГМ комари унаследяват същия смъртоносен ген, който ги убива даже преди да достигнат полова зрялост. След като генетично изменените комари започнат да се чифтосват с тези в природата, следващите поколения ще притежават гена-убиец. Идеята е по този начин да се намали популацията на комарите като цяло.

Проблемът с пускането на ГМ комари на свобода се състои в това, че никой не може да е сигурен за последиците върху баланса в природата, както и за последиците за човешкото здраве. Щом веднъж са пуснати на свобода, тези създания не могат да бъдат върнати обратно в лабораториите. Последното нещо, от което се нуждае светът, е още повече генетично изменени животни и растения.

Ние просто не можем да обхванем изцяло всички възможни последствия, които могат да настъпят от експериментите ни с цялата природа.

Свидетелство за това е и факта, че през 2015 и 2016г. вирусът Зика засегна чувствително Бразилия и други страни на Южна Америка.

Редица западни медии през януари 2016г. излязоха с публикации, в които се твърди, че епидемията може да е резултат от генномодифицираните комари, селектирани да се борят с вируса денга. Вирусът денга се разпространява от комари от вида Aedes aegypti. Новият модифициран комар също е от вида Aedes aegypti и е първият, получил разрешение да бъде пуснат на пазара.

В своя публикация Collective Evolution обръща внимание, че предупрежденията на Световната здравна организация за глобалната заплаха от Зика не са придружени с подробности за заболяването. „Много хора се питат откъде идва и има ли връзка с милионите генетично модифицирани комари, които са били пуснати именно в тези области? /Южна Америка, Бразилия- б.р./.  Изданието уточнява, че патентът за комара е собственост на фондацията на Рокфелер. Вирусът се предлага на пазара от две фирми,  LGC Standards (със седалище в Обединеното кралство) и ATCC (със седалище в САЩ).

В естествената природа, мъжките ГМО-комари се чифтосват с дивите женски, но произвеждат само теоретично потомство-ембрионите умират, без да достигнат зряла възраст, твърдят учените от Oxitec. Но други учени се позовават на еволюцията на видовете и напомнят, че всеки организъм, поставен в критична среда, успява да се адаптира, за да оцелее, и адаптацията често е свързана с мутации.

В скорошна статия, публикувана от The Antimedia, се припомня, че Oxitec публично оповести своята мащабна ферма и проект за генетично модифицирани комари, с цел да се намали размера на тропическа треска. Компанията вече пусна на пазара и генно модифицирани маслинови мухи срещу вредителите на маслиновата реколта.

Информационният сайт PBS също застъпва тезата за неслучайна поява на вируса. „След избухването на епидемията Зика в Бразилия през май 2015 г. в страната за регистрирани около 4000 случаи на микроцефалия. Преди 2015 г., в страната имаше по-малко от 200 случая годишно”.

В статията се дават и подробности за вируса: разпространява се от комари и кърлежи, познат е от 1947 г., когато изследователи от Фондацията „Рокфелер” правят опити с маймуните макак резус в Уганда. На маймуните е инжектиран вируса и са наблюдавани дали ще развият жълта треска. Но не е потвърдено дали са се превърнали в резервоари или превозвачи на болестта.  По-точно, информацията по този експеримент е оскъдна.

В своя статия Mirror цитира експерти, според които между Зика и лабораторните комари има връзка; нещо се е объркало и нещата са излезли от контрол.

Междувременно помощник-председателят на руското правителство  Генадий Онишченко съобщи, че руски експерти разглеждат различни хипотези за разпространението на вируса Зика, съобщава РИА Новости.  Според бившия главен санитарен лекар на Русия, не се изключва версията, че епидемията може да е свързана с използване на биологично оръжие.

Въпреки че в повечето случаи вирусът не носи риск за приносителя,  ако попадне в тялото на бременна жена, може да доведе до микроцефалия (намаляване размера на главата) на плода, което може да увреди развитието на главния  мозък, да предизвика сериозни проблеми със слуха и зрението. В момента ефективна ваксина срещу вируса няма и дори най-оптимистичните прогнози не допускат, че тя ще бъде открита тази година.

По прогнози на лекари, с вируса могат да бъдат заразени  от половин до четири милиона души. Сред най-заплашените са двата американски континента. В Бразилия, където през следващата година ще се проведат Олимпийските игри, не считат, че вирусът е причина за отмяна на игрите.

Панама смята да пусне на свобода милиони генномодифицирани комари на своя територия с цел борба срещу разпространението на вируса Зика. През 2014 г. вече са пускани комари с променени гени в района на панамската столица и това довело до намаляване на популацията от естествени комари   с 93%, твърдят от здравното министерство на Панама.

Възниква закономерният въпрос: защо след такъв мащабен успех, и след по-малко от 2 години, се налага опитът да бъде повторен?

* * *

През януари 2011 в. The Guardian публикува информация, основаваща се на изобличаващи документи, разпространени от организацията WikiLeaks. От тях става ясно, че Съединените щати заплашват с яростна търговска война властите на държави, които се противят срещу въвеждането на генетично модифицирани (ГМ) семена, произведени от „Монсанто“. Държави, сред които Франция, се решиха да забранят използването на различни сортове ГМ царевица и други продукти на „Монсанто“, заради което щели да бъдат „наказани“ (‘penalized’) от Съединените щати. Това за сетен път разкрива колко дълбоко проникват връзките на „Монсанто“ в ключовите позиции на американската власт, като от някои документи на WikiLeaks се разбира и че много щатски дипломати работят направо за биотехнологичната мегакомпания.

Изследване, публикувано от Organic Consumers Association през 2010 г. извършено от руски учени, завърши със заключението, че генно модифицираните храни могат да причиняват дългосрочен стерилитет. Това е стерилитетът, който се проявява във второто и третото поколение. Експериментите са били върху хамстери, които са били разделени на групи. Едната група е хранена с нормална храна без соеви продукти, на втората група е давана естествена соя (без генни модификации), на третата – генно модифицирана соя, а четвъртата е яла ГМ соя в количества, по-големи от тези за третата група.

Всяка от четирите групи без проблеми е имала потомство от седем или осем хамстерчета. Но учените са установили, че проблемите със стерилитета се появили при бебетата след тяхното полово съзрязаване, което настъпило по-късно от нормалното. Смъртността при потомството на второто поколение е била пет пъти по-висока при тези, които са родени от животните в първоначалните групи, хранени с ГМ храни. Най-шокиращите резултати били при третото поколение, където почти всички „внуци“ на хамстерите, хранени с ГМО, били стерилни и с мутации, включващи растеж на козина в устната кухина.

 

В заключение, заради сложността в генетичната структура на живите организми, е невъзможно да се предвидят всички дългосрочни последици от консумацията на генно модифицирани храни. Привнасянето на гени в дори най-простите бактерии може да причини какви ли не проблеми, което говори и за това, че “простите” организми всъщност са доста сложни. Привнасянето на нови гени в особено сложни организми, каквито са животните и растенията, е съвсем рисково действие и говори за пълна безотговорност към бъдещето на Земята и човечеството. Или по-скоро за отговорното следване на един сатанински план, насочен против всички нас.

***

Може да изгледате и видеото от поредицата ни „Градинарство за начинаещи“ – как да си направите разсад в домашни условия:

COMMENTS