Митът за Слънцеядството

"И рече Бог: Ето, дадох ви всяка трева що дава семе, която е по лицето на всичката земя, и всяко дърво което има в себе си плод на дърво, което дава с

„И рече Бог: Ето, дадох ви всяка трева що дава семе, която е по лицето на всичката земя, и всяко дърво което има в себе си плод на дърво, което дава семе: те ще ви бъдат за храна.“

Битие 1:29

 

Учителя:

“При изгрев хубаво е две минути да гледате слънцето, то въздейства благотворно върху очите, но още като изгрява, не по-късно.“

 

„Щом имаш плът, ще ядеш, ще спиш, ще работиш.“

 

„Хората на новата раса ще се хранят изключително с растителна храна. Там няма да се говори за месна храна.“

 

„Защо трябва да ядем? Направи опит да не ядеш два-три деня, да видиш каква сила ще имат мисълта и чувствата ти. Без ядене не може.“

 

Когато Учителя говори за „новата раса“, нека бъде ясно, че ние все още сме твърде далеч от нея, и сме много по-примитивно устроени от нейните бъдещи представители. Така че сме още по-далеч от подобни цели като отказът от храна. Едва в много, много далечно бъдеще хората ще се хранят със светлина – чак когато тялото им вече не е изградено от физическа материя.

 

„В бъдеще човек ще започне да яде съзнателно растенията, които влизат в храната му… Храненето няма да бъде за него нисша дейност, а нещо такова, което се изпълва с душа и дух, защото той ще знае, че всичко използвано от него представлява външен облик на душевното.“

Рудолф Щайнер

 

Според мнозина при храненето може да си говорим за цяла стълбица:

Всеядство -> Вегетарианство -> Веганство -> Суровоядство -> Слънцеядство

Според тях обаче тук не говорим за някакви срокове от хилядолетия, за да бъдат изградени необходимите органи за един такъв гигантски преход, а за нещо, което може да се случи за броени години и дори че почти всички съвременни хора са готови за това. Според псевдонаучната теория за слънцеядството човекът за кратък период от време може да се превърне по отношение на своето хранене в … нещо като растение. Дори доводът, че слънцеядството се основава на фотосинтезата е често използван от защитниците на тази практика. И сякаш всички те пропускат факта, че растенията, за да живеят и да фотосинтезират, освен от светлина, се нуждаят и от физическа храна, т.е. минерални вещества от почвата.

Според проповедниците на този „начин на живот“ (според мен по-коректно е да го наречем „начин на погубване на живота“), той се състои в хранене чрез гледане на слънцето по няколко минути всеки ден, като се започва от 10 секунди и постепенно нараства до 45 минути. Много “гурута“ твърдят, че първият месец и половина е критичен, защото тогава клетките се чистят, организмът се обновява и се настройва към хранене със слънчева светлина. Мине ли този период, слънцеядът може да живее и почти без вода. Поне за последното са искрени – на един мъртвец нищо материално не му е нужно.

В известен смисъл стремежът да се храниш само със слънчева светлина е просто една вредна проява на егото, което иска да покаже, че според по-горната класификация от всеядство до слънцеядство, ти си нещо повече от другите. А също и да постигнем една независимост от Природата, като докажем, че можем да се справяме и без нейните дарове.

Хубаво е да се стремим към надграждане на вече постигнатото и усъвършенстване на нашите заложби, но не и извън законите на разумната Природа. И още по-малко, ако в това ни убеждават хора, за които не знаем нищо освен това, което те сами твърдят. Понякога се посочва, че един или друг слънцеяд е доказал възможностите си пред медицински лица в клинични условия, но всички тези твърдения, разгледани внимателно (примерно от Индийската Рационалистична Асоциация), се оказват необосновани. Има обаче доказани съвсем действителни случаи на хора, които са починали в опитите си да спазват подобна „диета”.

Когато мислим за това модерно движение на слънцеядите, не може да не изникне у нас въпроса: Защо ли Учителя (а също и много други истински духовни водачи) изгуби толкова много време и енергия да ни говори за разумното хранене и влиянието на храните, като можело и без тях? И тъй ни учеше:

„Че наистина въздухът е необходим елемент за живота, се вижда от това, че човек без храна може да прекара 40 дена, но без въздух никак не може.“

На друго място, което за съжаление не помня в коя беседа беше, уточнява, че без храна може най-много 40 дни, а без храна и вода около 15, като разбира се тези цифри са строго индивидуални. Може и повече, ама вече като душа без тяло, която се е издънила на изпита си. В този случай тя неразумно е погубила нещо, което в голяма степен й е било подарено и за чието създаване множество напреднали същества са работили усърдно.

Учителя казва още:

„Не ви трябва на ден по 3 – 4 кила храна. Един човек, който тежи 65 кг., нему е достатъчно едно кило храна. Индуси има, които със 100 грама ориз прекарват, но там са работили ред поколения. От тези 100 грама изкарват енергията, която е потребна. Не всеки от 100 грама може да извади нужната енергия.“

* * *

А сега бих искал да цитирам един популярен български блог за здравословен начин на живот и духовно развитие:

„Джасмухин и нейното течение, наречено бретарианство (Breatharianism) вече са живото доказателство, че хиляди хора СЕГА в тези тела могат съзнателно да преминат 21 дневен процес, след който пак съзнателно да изберат дали да се върнат към храната или не… Има и още един човек, разбира се – индиецът Хира Ратан Манек, който два пъти посети България и който е изследван от НАСА и който също е живо доказателство за способностите и безграничието на човешкото същество.

Питам ДОКОГА?! ще слушаме глупости и докога ще позволяваме някой „експерт“ да ни промива мозъка кое е възможно и кое не е възможно?

Кое е допустимо и кое е недопустимо?

Как се живее, какво се яде, как се мисли и какво е приемливото поведение?Питам ДОКОГА ЩЕ БЪДЕМ ОВЦЕ?!…“

 

И аз отдавна се питам същото… Докога?

Нека гласът на Истината да отговори на въпросите на тази сестра вместо мен: https://youtu.be/P82OlHzGyDY?t=540

Хитлер е казал, че колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-малък е шансът да се осъмнят в нея. И Хира Ратан Манек, като добър ученик, слуша и изпълнява, като обявява: „НАСА ме тестваха няколко пъти по няколко месеца без храна и ето ме тук пред вас“. А някой да е виждал документация, доказваща това? Или сме готови да си заложим Живота на нещо, което не само противоречи на здравия разум, но и се основава на разкази на хора, които по един или друг начин печелят от тази популярност? Не се ли замисляме, че ако НАСА открие, че човек може да живее толкова време без храна, или медиите ще пишат за това до второто пришествие, или изобщо този човек няма да види бял свят, понеже твърде много индустрии зависят от изхранването на хората?

Колкото до Джазмухин – тази популярна „слънцеядка“ и бизнес-дама показа на целия свят как може от въздуха да се правят пари. Буквално. Тя неведнъж изнесе семинари и в България, като присъствието струваше около 70 лв. Ето какво гласеше рекламното съобщение, разпращано по имейл през 2012:

„Имаме огромното удоволствие да ви поканим на първото гостуване на австралийката Jasmuheen – жената, която не се храни с физическа храна от 1993 г. През тези почти 20 години тя получава енергията за физически живот от Слънцето, Земята и Вселената. Начинът за хранене с прана е описан подробно в книгите й. В днешно време определена за феномен, тя обикаля света, за да предаде умението си на хората с главната идея, че всеки човек е способен да го постигне, стига да поиска.“

Изгодно си е, както и да го погледнем – плащаш веднъж, печелиш цял живот без нужда от храна. Никой обаче не се пита колко ще е това „цял живот“ – може би месец? Та, тази „жена-чудо“ обяснява, че човек може да се храни само с… „Космическа плазма“. Казва още:

„Мога да живея много месеци наред без да се храня с нищо освен чай. Моето тяло се захранва със съвсем друг тип храна.“

И дори е готова да го докаже! През 1999г. доброволно се съгласява да бъде наблюдавана от австралийското телевизионно предаване „60 minutes“ в продължение на 1 седмица, за да демонстрира своите методи. (Между другото една седмица без храна доказва толкова слънцеядството, колкото 1 минута без въздух доказва че можем и без да дишаме).

Въпреки това на третия ден тя казала, че ѝ е трудно да се справя, защото хотелската й стая се намирала до натоварен път, който водел до стрес и замърсяване. Затова още през същия ден провеждащите експеримента я преместили в планински почивен център, където състоянието й продължило да се влошава. След като била постила общо 4 дни, д-р Берис Уинк, виден австралийски лекар, посъветвал да бъде прекратен експеримента, тъй като телевизията може да бъде осъдена, ако тя умре в тяхното предаване. Той констатира разширени зеници, забавен говор и двойно ускорен пулс, като споерд него имало опасност от бъбречна криза.

По-късно тя обосновава своите методи с „наскоро канализирани послания от Сен Жармен“. Тя е уверена, че световният глад се дължи на погрешно насаденото от медиите схващане, че хората се нуждаят от храна и всеки, който я послуша, няма да гладува повече през живота си. През 2005 Образователната Фондация на Джеймс Ранди ѝ предложи 1 милион долара, ако докаже своите твърдения. До този момент тя все още не е отговорила на предизвикателството. А в същото време само през 2012 г. са били регистрирани 4 смъртни случая на нейни последователи. Още опровержения и цитирани източници има в английската ѝ страница в Wikipedia.

В качеството си на човешки създания ние притежаваме воля и дух, които често могат да надделеят над материята. Но ако „материята“ ни не получава необходимите за съществуването си енергия и градивни вещества, то тогава волята и духът рано или късно ще се изнесат от нея.

Тези съзнателни злодеи, като са такива благодетели на човечеството, защо не ходят да проповядват в Африка, където милиони умират от глад и болести, хем и слънчева светлина има там обилно.

Сещам се защо – няма добри условия за бизнес. Будалите с пари за глупави семинари са предимно в западния свят.

Колкото до лъжата, че вече имало хиляди (милиони) хора, които живеят по подобен начин – за нея дори няма да говоря. Би било обида за читателя да разисквам подобно безумие.

Хубаво ни каза Христос:

„Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители: по плодовете им ще ги познаете.“ (Мат 7:15,16)

А ето ги и плодовете: https://www.24chasa.bg/Article/1346722

За съжаление в действителност подобни случаи са много повече, макар че измамниците никога няма да ни споменат за тях.

Докато търсих горната новина (беше логично и неизбежно да има множество подобни случаи) попаднах на една онлайн дискусия, в която един от коментарите гласеше, в напълно сериозен тон и контекст:

„Случайно станах свидетел на разговор между две майки. Едната разказа за нейни познати ‘слънцееди’, които решили да направят и 6-месечното си бебе слънцеед. Другата жена я попита ‘и какво стана, разболя ли се’, а отговорът беше ‘Не, умря!'“

Това за мен е не по-малко жесток тероризъм от онези, които „в името на Бога“ взривяват други хора. Ако човек иска да се самоубива – не е хубаво, но си е негова работа. Но когато някой започне да проповядва и на другите да следват този пример, нямаме право да мълчим и „да видим какво ще стане“. Даже „простия“ български народ без да ходи по скъпи семинари го е открил много отдавна:

„Докато се научили магарето да не яде, то взело че умряло.“

И за всеки подобен трагичен случай виновни са колкото слепите и нищо неподозиращи душички, налапали въдицата, толкова и онези, на които ни е даден разум и не сме успели да изявим Истината навреме, за да ги спасим. Нека вече не бъде така.

В Йоан 9:41 четем:

„Исус им рече: да бяхте били слепи, не щяхте да имате грях; но сега казвате, че виждате, затова грехът ви остава.“

Един ден ще дойде и при нас с думите:

„Да бяхте били безразсъдни, не щяхте да имате грях, но тъй като сте пробудени за Истината, затова грехът ви остава.“

На запад имат и една хубава поговорка за подобни случаи:

„Хубаво е човек да е с отворено съзнание, но не чак толкова, че да му изпадне мозъка.“

COMMENTS