Фалшивите будители

"Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители." Матей 7:15  През последните години

„Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители.“

Матей 7:15

 

През последните години особено активно в публичното пространство се появиха едни хора, които с всички сили ни поднасят определени истини, а към тях (склонен съм да вярвам, че го вършат несъзнателно, от неразбиране) куп лъжи по духовните въпроси, тласкащи целия ни мироглед или към материализъм – да търсим източника на всички проблеми в извънземни, рептили, илюминати, масони, билденберги и т.н. или към съвсем изопачена духовност.

Казвал съм го преди, повтарям го и сега: Нашите основни врагове са в свръхсетивния свят и се проявяват чрез нас, когато се поддадем на злите им влияния. Ако победим тях, нищо земно няма власт над душите ни. Христос ясно го казва в Матей 10:28-31:

„И не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; а бойте се повече от Оногова, Който може и душата и тялото да погуби в геената. Не две ли врабчета се продават за един асарий *? И ни едно от тях няма да падне на земята без волята на вашия Отец; а вам и космите на главата са всички преброени; не бойте се, прочее: от много врабчета вие сте по-ценни.“

Най-отличителната черта на тези хора е, че представят Христос като поредния гуру – просто един от Учителите на човечеството и ролята му за еволюцията на човечеството не е по-голяма от тази на Буда, Лао Дзъ, Кришна, Заратустра, Питагор, Платон и т.н., или тотално отричат, че е съществувал и го определят като митична личност.

Ето например няколко цитата от водещите проповедници на подобни лъжи, които под предтекстка, че представят на човечеството скритата истина, пробутват много опасни учения. Ян ван Хелзинг пише:

„Юг дьо Пайен се връща във Франция, впечатлен от еврейските и мюсюлманските тайни учения, и преди всичко потресен от „забранената истина“, която стигнала до ушите му: Исус не е умрял на кръста!“

 

„Легендата за Мария, която до ден днешен не може окончателно да бъде доказана, предизвиква разцепление в църковните и извънцърковните среди. Много са основанията, които говорят за нейната историческа истинност, но най-изключителното в древната тайна е твърдението, че Мария не стига сама до Франция, а води едно или повече деца на Исус.

Някои дори твърдят, че много от готическите постройки, които са посветени на Notre Dame („нашата дама“, „нашата любима госпожа“) и са украсени от Черната дева, не са наречени на Богородица Мария, а вероятно на Мария Магдалина с детето — детето на Исус!

Възгледът на тамплиерите за семейната ситуация около Христос се споделя и от катарите, които през 13 и 14 век са трън в очите на Ватикана, убежденията им, които сериозно плашели католическата църква, се основават на кръгове около Мария Магдалина.”

Тук под „легендата за Мария“ авторът визира една лъжа, която доста нашумя през последните години. Тя се сновава се на изфабрикувани „апокрифни евангелия“, които твърдят, че Христос през 3-те години от земния си живот в тялото на Исус е имал връзка с Мария Магдалена, и даже тя му родила дете. Очевидно някои среди усилено опитват да представят най-светлият дух, който някога е ходил по Земята, като обикновен човек.

 

Дейвид Айк пък често ни учи неща от сорта на…

„Думата „Христос” идва от гръцки „christos”, което просто означава „помазан”. Помазване се извършвало с мас от крокодил, с менструална кръв и Бог знае още с какво. Този израз бил използван за всеки еврейски цар или свещеник и би могъл да бъде използван за всеки, който е бил помазан… Думата „Исус” освен това се явява в превода на гръцки, и ако той е съществувал, което не е вярно, истинското му име със сигурност не е било Исус.“

Не зная предците на Дейвид Айк с какво са се помазвали, но Божите служители са го правили с елей (зехтин) и миро (ароматна смес от елей, вино и билки). В това е имало дълбок символизъм.

Като цяло политическите коментари на Дейвид Айк са добри, но по всички останали теми рядко изобщо казва нещо смислено.

* * *

Има и много други подобни ню ейдж автори, но струва ми се тези двамата са най-популярни у нас и представят цял един клон от Ню ейдж движението. Твърде вероятно е тези хора да нямат необходимата езотерична подготовка за да могат да обхванат и отсеят Истината, и неволно заблуждават мнозина, като ги отклоняват от пътя за правилното разбиране на Христос и Божия План. Общото между тях е следното: Те са добри анализатори на световните политически и икономически събития – разкриват много задкулисни измами на материално ниво. Също така имат някакви смътни представи за духовното, но те са изключително повърхностни и не им позволяват да вникнат в дълбочина и да видят „цялата картина“. Невъзможно е обаче да бъдат правилно разбрани съвременните събития ако не се вземе предвид цялостната земна еволюция. За разлика от истинските Учители, никой от тях няма опит в духовното ясновидство, а се позовават само източници, като често дори не назовават кои са те.

Почти всички мракобесни идеи относно Христа, които тези псевдоучители проповядват, са представени и от движението Zeitgeist. Иван Стаменов подробно ги е разгледал и опровергал – препоръчвам неговата публикация, която можете да прочетете тук: http://www.otizvora.com/2009/09/458

Част от това движение е и световно-известният визионер Жак Фреско, който предлага популярни, но безкрайно неподходящи решения на проблемите на нашето време. А именно – ресурсно-базирана икономика, която е не по-малко консуматорска от сегашната и не по-малко зависима от ограничените ресурси на планетата, за които той твърди, че „имаме предостатъчно за да изградим такава система“. А после?

Аз лично не бих имал вяра на човек, който говори за един по-добър свят и в същото време проповядва против вегетарианството и против Бог, а от друга страна пропагандира заменянето на традиционното земеделие с хидропоника (което от духовна гледна точка е пълна лудост), и едно технологично и автоматизирано общество, което прави хората тотално зависими от добросъвестните създатели и инженери. Може би в едно общество от ангели (или от хора след хиляди години) това би било едно съвършено устройство, но за съвременното човечество тази идея ще доведе неизбежно до 2 неща:

– злоупотреба с власт от тези, които стоят в основата на едно такова общество и поробване на всички останали

– или, ако случайно това не се случи – групово бездействие, понеже всички имат всичко, без преди това да са придобили необходимите ценности, които да им позволят да използват това „всичко“ като условие за своето и общото духовно развитие, а не за порочен и безцелен живот.

Друга фраза на Жак Фреско гласи:

„Няма такова нещо като индивидуалност. Просто всички сме продукт и следствие на влиянието на средата. Всеки е отражение на културата, в която живее.“

Точно така ни говори една особена категория паднали архангели, вдъхновяваща съвременния материализъм. С такива фрази те не само съвършено отричат душата, но и приравняват хората с машини, които действат единствено според това как са били програмирани. Това не е вярно. И не е нужно човек да е гений, за да види колко много случаи има на деца, израсли в едно семейство, при почти съвършено еднакви условия, а се превръщат в коренно различни личности.

Изводът е един: И Жак Фреско, и цялото му движение „Цайтгайст“ с нищо не са по-различни от помията, която много медии ежедневно бълват около нас.

COMMENTS