Какво е New Age?

Движението "Ню Ейдж" (Нова Епоха) се появи в началото на миналия век като постепенно набра популярност докато се превърне в днешното си състояние - ед

Движението „Ню Ейдж“ (Нова Епоха) се появи в началото на миналия век като постепенно набра популярност докато се превърне в днешното си състояние – един съвременен пантеизъм (т.е. религиозно учение, което отъждествява Бога с природата), в който Бога е една абстракция – една съвкупност от вселенски закони, които рядко спомагат за проявата на Любов между хората.

Това движение се яви в отговор на една все по-често срещана потребност – духовният глад. Все повече хора виждат, че това, което им „поднасят“ съвременните религии, е крайно недостатъчно, а често и противоречащо на здравия разум. И както често се случва в историята – там, където има обществен интерес, се намесиха и личните интереси – появиха се всевъзможни авторитети – духовни учители, гурута, организатори на семинари и тем подобни. Вярата се превърна в мода и всеки започна да изнася своето разбиране за света като единственото вярно, в резултат на което масовото „духовно познание“ стана една каша, в която малцина успяват да се ориентират и да отделят малките частички Истина. И докато по повечето въпроси една заблуда трудно може да ни навреди сериозно, когато търсим Пътя към Бога всяко отклонение не само не ни приближава, но ни и отдалечава от желаната цел, като дори често поставя в опасност бъдещето на душата ни.

Ню Ейдж в основата си е един опит на Западните тъмни ложи да тласнат материалистичната, консуматорска култура в нова посока – изкривената духовност. А задачата на човечеството е да намери между тези две крайности Христовия импулс и да го приеме в себе си.

Тъй като всичко, което се случва на Земята, е проекция на събития и сили, който действат в свръхсетивните светове (това е изразено и от максимата на Хермес: „Каквото е горе, това е и долу.“), следва да потърсим там и вдъхновителите на този импулс, както и техните цели.

А те са няколко:

Първо, чрез конспиративни теории дотолкова да се примеси една илюзорна реалност с действителността, че всеки опит да бъде изнесена Истината да срещне максимално съпротивление от хилядите лъжеучения и заблуди. И наистина, когато се говори открито за толкова противоречиви неща като извънземни, ангели, рептили, анунаки, атланти, слънцеяди и т.н., за човек е изключително трудно да разбере същността на живота и да постави Христос на подобаващото Му място. Така човечеството плава сред едно море от противоречиви идеи, които не могат да бъдат доказани или опровергани, освен чрез дълбоки размишления и най-вече в светлината на езотеричното познание. А за съжаление повечето хора изобщо не обичат да мислят дълбоко. Вместо това те предпочитат някой гуру да им „налива знанията“ в главата. И са готови да приемат и повтарят дори пълни безсмислици като „ти си аз“, „аз съм ти“ и т.н.

Навъдиха се стотици „Учители“, „ясновидци“, мотиватори, лектори, и други печалбари, които безскруполно се възползват от всеобщото объркване, за да напълнят джобовете си от депресията в съвремения свят, както и от кризата с религиите, които дават все по-неадекватни отговори на най-важните въпроси. В същото време става все по-трудно за човека с духовни стремежи да отдели житото от плевелите – особено в началото всички автори звучат съвсем достоверно. И тогава търсещият неизбежно изпада в много трудна ситуация: да медитира ли, да спортува ли, да визуализира ли, да се концентрира ли или да не мисли за нищо? Или пък да черпи от почти пресъхналите извори, които са текли преди 6-7 хиляди години на изток?

Кой в крайна сметка,кой е създал човека: извънземните или Бог? И защо сме тук – за да участваме в някакъв извратен космичен експеримент или, за да бъдем част от един величествен Божествен план, целящ да ни превърне в ангели, че и много повече?

И, в резултат на всичко това, съзнанието е непрестанно заето с толкова много несвързани и противоречащи си мисли (които поотделно звучат достоверно и логично), че губи способността да отсъжда кое е вярно и с всяка следваща идея се оплита все по-безпомощно в този лабиринт.

Също така, тези злонамерени към човечеството духовни същества се опитват всячески да прехвърлят всички представи за духовните светове към материалните. Те дотолкова изопачават всички Свещени Писания на народите, думите на пророците и дори археологическите находки, че всичко според тях води до някакви тотално нереалистични възгледи, представящи например хората като деца на извънземните и твърдящи, че животът е бил донесен на Земята с НЛО. В това няма и грам истина. Животът е дошъл чрез „сгъстяване“ на материята, като първоначално формите са живели в по-фини тела и постепенно са се „материализирали“ до физическия си облик. Постепенно сме преминали през фази, които откъм плътността на материята можем да уподобим на мекотелите, хрущялните животни и т.н., докато се сдобием с твърдия костен скелет, който днес приемаме за даденост. И всичко това без да са ни били нужни совалки и извънземни.

Хубав пример за дейността на тези среди е популярното тълкуване на стенописите в църквата в с. Добърско „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ и безумното твърдение, че Исус Христос не е изобразен в своята аура, ами като извънземен, идващ на Земята с ракета.

От духовна гледна точка пък основен проблем се явява фактът, че в това движение ръководните функции на Бога се приписват на човека – подхранва се своеволието и незачитането на Божията Воля и, че ако следваме определени вселенски закони, които не са обвързани с морал и доброта, ние пак ще получаваме каквото си пожелаем. Примери са филмът „Тайната“, книгите „Поискай и ще ти бъде дадено“, „Подсъзнанието може всичко“ и т.н. Действително подобни практики може и да дават резултати – например човек може да привлече определена сума пари или друга придобивка, но тъй като тя ще дойде по един неправомерен път, незаслужено, ще се наложи в бъдеще (а често и в самото настояще) да плати с лихвите за нея. Например с разклатено здраве или злополука. Нека всеки, който търси пряк път към щастието, да го има предвид. А още и думите на Учителя:

“Човек не е дошъл на Земята, за да бъде щастлив, но да се учи. При сегашната степен на развитие, щастието не може да се намери на земята. То е за в бъдеще. Човек трябва да приготви условията за придобиване на щастието в бъдеще.”

От една страна Ню ейдж е бизнес за милиони, а от друга (по-важна и опасна), ни води към една помрачена духовност, както и повърхностно световно обединение, което и с успех ще се използва за налагането на Новия световен ред (за него ще стане дума в следващия раздел).

На тези популярни възгледи им липсва както дълбочина, така и разбиране за духовните светове, което може да бъде открито единствено чрез Посветените, които са в пряка връзка с тези светове. Много от гурутата ни учат да търсим спасение и добри условия само за себе си, а другите нека се спасяват както могат. Ню ейдж ни отдалечава от идеята, че всеки е дошъл на Земята с важна мисия, и тя е тясно свързана с мисиите на нашите братя и сестри – ако те се провалят, проваляме се и ние. Затова е важно да запазим своето ясно, будно съзнание, вместо да живеем в илюзии за внезапно решение на проблемите от днес за утре или как ще се пренесем на Небето и ще живеем сред ангелите без да сме си научили първо уроците като хора.

Друга деструктивна идея е, че човечеството, щом унищожи тази планета, ще може да се пресели на друго от околните небесни тела и там да намери подходящи условия за живот. Тя е толкова безумна, че дори сляпата наука лесно я опровергава, но пък за мнозина се оказва идеален повод да продължат с консуматорския си живот и добро оправдание за това, което колективно причиняваме на Майката Земя.

Основен похват на всички ню ейдж учения е, че малки дози Истина (обикновено всеизвестна) се използват като ракета носител за големи и опасни лъжи. В тази и следващата глави ще бъдат разгледани част от тях, а останалите, на принципа на аналогията, вярвам ще станат още по-очевидни за мислещия читател.

COMMENTS