Власт чрез обещания и заплахи

За много съвременни вярващи религията се състои в това да носиш на врата си кръстче с разпънатия Христос, да редиш пищни трапези по Коледа и Великден,

За много съвременни вярващи религията се състои в това да носиш на врата си кръстче с разпънатия Христос, да редиш пищни трапези по Коледа и Великден, да палиш свещички за „Бог да прости“, да целуваш икони и от време на време да правиш дарения на местната църква.

Дали обаче наистина това иска Бог от нас, за да ни прости и благослови? И не трябваше ли нашите дела да говорят вместо нас? А и Сам Христос ни учеше на съвсем друго:

„По това ще ви познаят, че сте Мои ученици – ако имате любов помежду си.“

Кой има интерес да насажда подобни лъжливи представи и защо?

Най-лесният начин да се привлече интереса на хората е като им бъде разяснено каква облага ще получат, ако „повярват“. Така са правили винаги успешните водачи от древността до днес. За да ги следва народът, те са карали хората да вярват, че това, което им се предлага, ще бъде от полза за тях.

Обаче каква награда да предложиш?

Различните хора се мотивират от различни неща. Тъй като обаче всички се стремят към това да бъдат щастливи, най-сигурно е да им предложиш точно това – вечен, щастлив и блажен живот. Това, разбира се, е твърде общо понятие, но въображението на хората ще свърши останалото и ще персонализира това блаженство според онова, което всеки най-много желае да получи в живота и след смъртта.

Най-лесният начин пък да накарат последователите си да не подлагат на съмнение предлаганата им религия и да не се интересуват от алтернативи (които биха им помогнали по-трезво да преценят ситуацията и да търсят Истината), е като им внушат, че всяко съмнение в канона е грях, за който ще бъдат жестоко наказани от Бога. Така проповедникът успява да изгради нагласата за сляпа вяра без опити за мислене върху нея. По този начин в мига, в който един вярващ започне да си задава въпроси и да се съмнява в лъжите, които му пробутват, той вече се чувства виновен за това и често прекратява размисъла с обяснението, че Бог го е пуснал на Земята не за да се учи, а точно обратното – за да живее в невежество и да тъне в суеверия.

Например една от основните идеи, които използват църквите за масова манипулация, е идеята за буквалното възкресение от гробовете. Те проповядват, че един ден скелетите отново ще бъдат облечени в плът и кръв, което поне на мен ми звучи повече като сценарий на филм за зомбита, отколкото на част от Христовото учение. Притеснително е, когато разумни мъже и жени вярват и убеждават околните, че който проявява послушание към Църквата ще бъде възнаграден с вечен живот.

Но всеки има право да възприема реалността според своите разбирания.

Проблемът, сиреч злото, се ражда едва когато този някой започне да настоява за своята единствена правота и започва да лепи етикети „еретик“, „сектант“ и т.н. към всички, които не са съгласни с неговата гола вяра. А както ни учи историята, е готов и на всякакви репресии, изтезания и убийства срещу друговерците.

COMMENTS