За феята на зъбките на български

За феята на зъбките на български

Днес живеем по нови правила и нещата, в които вярваме се променят драстично. Храним се със snacks и страдаме от диабет. Играем пред компютъра, вместо

Днес живеем по нови правила и нещата, в които вярваме се променят драстично. Храним се със snacks и страдаме от диабет. Играем пред компютъра, вместо навън на фунийки или дама, вследствие на което не се връщаме потни и усмихнати, а гледаме намръщено света, както до преди малко сме се зверили в екрана. Забавляваме се в МОЛ или там ни забавляват като убиват хора! Виновниците за това наше франкенщайнско превръщане в нечовешки същества са много. Една от тях е феята на зъбките.

Американската попкултура, по която се възхищаваме още от времето на социализма с нейните върховни постижения – хамбургер, пуканки, кадилак и автокино, открадна нашата идентичност. Тя щедро ни предлага лекотата на битието, към което целокупният свят се стреми гледайки пред екрана на телевизора си захаросани сапунки. Ето защо Хелоуин с неговите готови маски и парцали, струващи едва няколко левчета, сдъвка като в кеч мач кукерските празници, познати до скоро из цялата страна, с единственото предимство, че предлага лесно и просто решение, пред трудоемкото и тежко бреме на народната традиция.

„Феята на зъбките въздейства много възпитателно на децата.“ Така е! Учи ги от най-крехка възраст, че всяко нещо има цена и струва пари. „Американецът дава пари на детето, за да измие колата!“, казваха преди десетилетия феновете на презокеанското възпитание, а днес се чудят защо децата им са ги забравили като хора и се сещат за тях, само когато отново имат нужда от помощ… Какво ще се случи с тези от Вас, които сега пълните касичката им за всяко паднало зъбче?

Разбира се мога и да пропусна този абзац, с който ще „загубя много приятели“, но вече съм обявил война на удобния конформизъм и безсмисленото поведение граничещо с глупост. Всички, които априори не са съгласни с изложеното тук, обикновено страдат, че „не са родени на правилната географска ширина“. Горките дори не знаят (не четат, защото са умни), че са необходими две координати за означаване на местоположението или по-важното, че това понятие не им дава голям избор. Ако са доволни от географската дължина (меридиана) и търсят както обикновено стандарт, единствения им късмет би бил Финландия далеч на север, докато възможности като Украйна, Молдова, Либия, Египет, Судан и Конго едва ли биха ги зарадвали. Приемането на готови фрази като житейско верую, на безсмислени чужди традиции, на сдъвкани от медиите „истини“, удобно захранващи голите, мързеливи да мислят птичета настанени в гнездото пред телевизора, отнема идентичност много по-успешно от униформите и маршировката с червени знамена от времето на социализма. Да не забравяме и тези, които „умеят“ да се радват на живота и „не виждат нищо лошо“ в „новите традиции“, предпочитайки да не забелязват отчуждението между хората водещо до все по-брутални прояви, защото разпуква илюзорния им свят.

По селата и малките градчета, където децата все още палят огньове и ги прескачат, или вървят до късно по улиците „зяпайки“ звездите, падналите зъбчета хвърчат високо във въздуха, за да тупнат върху керемидите на покрива. Там ги чака свраката, обикновено в отлично настроение, тактуваща някаква мелодия с опашка. Децата растящи по-близо до природата знаят къде ще отиде зъбчето им и са доволни от „сделката“, въпреки че не става и дума за заплащане.

Не зная защо ѝ е на феята на зъбките да плаща за зъби втора употреба. Вероятно е твърде стара и отчаяно търси нещо, което да пасне на голите ѝ венци. На покрива над нас ни чака една истинска черно-бяла фея с ветрилообразна опашка. Птицата може да не струва като архитект и да прави възможно най-грозното гнездо, представляващо купчина стърчащи във всички посоки клечки, но има вкус към вътрешния дизайн, поради което търси лъскави съкровища за подобряване на интериора. Хитрата, според българската фолклорна традиция сврака, по някакъв начин е накарала поколения деца да ѝ дават зъбчетата си без пари. Каква по-хубава приказка от тази, че със зъбчето на детето, птицата ще впечатли своята половинка и ще живеят щастливо, отглеждайки малките си сврачета.

COMMENTS

WORDPRESS: 0