Всеобхватният принцип №5

Всеобхватният принцип №5

Тъй като темата за традицията се оказа любопитна, но и неясна, сичтам за необходимо да продължавим с аргументирането на принцип №5."...След като н

Тъй като темата за традицията се оказа любопитна, но и неясна, сичтам за необходимо да продължавим с аргументирането на принцип №5.

„…След като най-сетне успеем да заговорим за хранене, се сблъскваме с друг парадокс. Занимават ни с храненето на корсиканците, жителите на Окинава, по-рядко на адвентистите (вероятно защото са вегетарианци), все общности, които и сега се радват на дълъг и качествен живот, защото не са се разделили с традициите си през последните 50 – 60 години. Всъщност, обикновено се дават за пример все отдалечени и изглеждащи примитивни народи, които по някакви „непонятни“ причини не боледуват. Търсят се чудодейни храни в менюто на тези народи, вместо да се погледне общият принцип, към който се придържат. Напоследък в родината ни и дума не се споменава за изконните български хранителни навици, благодарение на които до скоро сме се намирали на дъното на таблиците по заболявания. Да, преди век нашият народ се е славил като един от дълголетните, с най-много столетници на глава от населението. Славата на българското здраве обикаляла света и интригувала изследователите. Зад океана д-р Келог решил, че една от тайните на народа живеещ сред планините на Балканите се крие в киселото мляко (модерно е продуктите, върху които се фокусират диетолозите, вярвайки че в тях се крие причината за доброто здраве, да се наричат „X factor“) и внедрил този продукт в програмата си, макар по мое мнение да не е разбрал как точно трябва да се използва или иначе казано от коя страна на тялото да се приема.*

Защо диетолозите не споменават традиционното хранене? Неудобство от простотата на изводите, до които ще стигнем или липса на потенциални печалби? Не бих нарекъл това конспирация. За всички е ясно, че месопреработвателната индустрия, ресторантьорският бизнес, фармацефтичната промишленост и медицинските заведения печелят неизменно при сегашното състояние на нещата. Вероятно засегнатите безсрамно биха привели и икономически доводи в полза на запазване сегашното ниво на консумацията на животински храни. Като например, че с намаляването на потреблението на храни, биха се освободили работни места, т.е. би се повишила безработицата и директно би намалял БВП, както вече уж се случи при забраната за тютюнопушене на обществени места. За икономиката, базирана на консумация на бързо оборотни и едновременно с това вредни стоки, както и за мотивите на хората, които я защитават не си струва да се разсъждава. Ще Ви задам само един въпрос. Когато някой ревностно се застъпва, за да защити бизнеса си, бихте ли повярвали безрезервно в аргументите му? В такава ситуация често се намират защитаващите вегетарианството. Налага се да се изправят срещу куп индустрии със солидни лобита или срещу остарели стереотипи, без да печелят и стотинка от това. На моменти изглежда като борба с вятърни мелници и може би едничката цел е да се подпомогне достигането до истината на тези, които я търсят.

Все пак да се върнем на цифрите, като трябва предварително да отбележа, че в момента в който ги пиша вероятно вече са различни, а за читателя ще бъдат съвсем неверни. Тъжното е, че посоката на изменение през последните десетилетия е винаги възходяща. 49% от българите имат наднормено тегло или затлъстяване (национално социологическо проучване, направено от агенция MBMD в периода 30 март – 4 април 2007). Учениците на 13 години сe борят за непрестижното второ място в света по този показател след САЩ. Няколко посещения в страната на мечтите зад океана ми показаха, че актрисите във филмите им определено са малцинство по отношение на теглото си. Процентът на затлъстелите в САЩ непрекъснато расте, като от 15% през 1980 година, сега превишава 35 %. У дома идеята за красотата на българските жени е заплашена да се превърне в мит, освен ако на мода не се върнат рубенсовите стандарти. От хипертония страда 60% от населението ни! От диабет 6 – 7 % до 10% според различни източници, колкото и в цяла Европа, но се очаква в обозримо бъдеще този процент да се удвои, т.е. болестта се превръща в епидемия. Да припомним, че през 1993 година, болните от диабет у нас са били два – три пъти по-малко, а още две десетилетия назад, често са се срещали хора, които не са чували за тази болест. В САЩ вече изчисляват шанса на тийнейджърите да се разболеят от диабет на едно към три! 33%! Според някои учени усложненията от диабета и обичайното му лечение съкращават живота с 20 години. От друга страна статистиката сочи, че диабетиците в Северна Америка харчат всяка година между 10 и 15 хиляди долара за лекарства, в пъти повече от останалите си сънародници. Звучи кощунствено, но си представям как проучващите пазара потриват доволно ръце предусещайки невероятните печалби при запазване на тенденциите. Макар че диетолозите от години твърдят, че над 80% от страдащите от диабет тип 2 могат да бъдат излекувани само с промяна в хранителния режим, индустрията процъфтява, уповавайки се на вредните навици на модерното хранене.

Увеличава се смъртността и заболеваемостта от онкологични заболявания, като тук храненето е посочено едва на второ място сред причинителите след тютюнопушенето. Начинът на хранене е една от основните причини за появата на наднормено тегло, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Тук отново мога да Ви засипя с цифри и сравнения, които не ще променят основния извод, че ставаме все по-болни. Статистическите стойности често са различни и тези, които съм посочил са усреднени за възможно по-голяма достоверност. Въпреки тези различия, вероятно понякога обусловени от заинтересоваността на източника, тенденцията за всички е еднаква – непрекъснат растеж. Томас Колин Кембъл в епохалния си труд „ Китайското проучване“ дава изчерпателно научно обяснение на множество корелации хранене – заболявания и освен това проследява делото на още няколко учени отдали целият си живот на изследвания и в опит да предизвикат общественото внимание върху здравословните проблеми, които сами създаваме. Дали ще повярвате на цифрите, изводите и препоръките на независимите учени или на тези спонсорирани от Асоциацията на говедовъдите, Асоциацията на млекопреработвателите, „хранителните“ институти, носещи имената на компании за храни, добавки и лекарства е избор, който трябва да направите сами. Бих ви посъветвал да не се съобразявате с честотата на срещане на дадена информация, защото няколко независими учени са като Давид срещу Голиата на многомилиардните заинтересовани промишлености и съвсем естествено е гласът на малцинството да бъде заглушаван.

Придържането към принципите на здравословното хранене е един от ключовите фактори за превенция на споменатите вече заболявания. От дълго време са признати здравните ползи от приема на храна богата на пресни плодове, зърнени, зеленчуци, бобови. В много изследвания се доказва, че хранителните вещества в плодовете и зеленчуците са свързани с превенцията на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Всичко това, изложено от авторите и от специалисти непритежаващи плантации за леща, овощни градини и вериги от магазини и ресторанти за вегетарианско хранене.

Да хвърлим поглед назад. Връщайки се в годините от миналото, естествено, може да се обърнем към загубените ни традиции. Как са се хранели предците ни? Историческата наука дава много отговори, понякога скрити между редовете, но ние обикновено не обичаме да се ровим в миналото, макар че цяла плеяда велики хора ни съветват да го правим. Много исторически сведения са добре познати, но се разглеждат и интерпретират винаги от предварително приетото като факт в наше време, обусловено от самата съвременност. Ще се опитам да предложа нов подход, различен от инерционното мислене, като прочета фактите отново и ги поясня без да ползвам логиката на общоприетите митове и легенди. С всичко това ще докажа всеизвестния факт, че човечеството през цялата си история се е хранило по съвсем различен начин, че дори не всички да са били вегетарианци, консумацията на животински храни е била десетки и стотици пъти по-ниска от тази в наши дни. Предприемам регресивно пътуване назад във времето, за удобство. Историческата истина е, че днес не сме по-умни от близки и далечни предци, макар да се чувстваме далеч по-образовани и технологично напреднали. Хората преди сто години са се хранили по съвсем различен начин. И в количествено и в качествено отношение.
Във времето, когато работех в клиника за плодолечение имах възможността да се срещна с много и различни хора. Винаги в съзнанието ми изплува един случай, който разказвам с голямо желание. В ден за прегледи, пред кабинета на д-р Емилова се бяха струпали твърде много пациенти. Мъж на около 60 години идваше за първи път. След като записах името му, го попитах за точната му възраст. Отговорът 78 озадачи всички присъстващи. Стегнат, строен, с чудесна стойка, човекът възбуди интереса ни, защо е дошъл и как на неговата възраст изглежда толкова добре. Отговорът на първия въпрос, беше като съвет за това как трябва да се отнасяме към здравето си. Имал леко възпаление на простатната жлеза и решил да го излекува веднага, по възможност без да използва медикаменти. На втория се впусна в малък разказ за това как е живял досега.
– Живях във време на вяра. Възпитан съм религиозно и у дома винаги съм се хранил в съответствие с православния календар.
– Значи сте правили Коледните и Великденските пости? – се намеси седяща наблизо жена.
– Да, но освен тях има и още много други. Богородичните и петровските. Всяка сряда и петък. Също и събота вечер, за да се пречистим преди да отидем на църква, но обикновено на обяд също не сме яли блажна храна. Така повече от половината година по правило не слагахме животинска храна в устата си, а и иначе не се хранехме така, както в днешно време.
– Така беше – подкрепя го друг възрастен мъж наблизо. – У дома имахме четири крави и вол, двеста овце, кокошки, патки и пуйки безчет, но ядяхме агне на Гергьов ден, прасе на Коледа и петел на Петров ден. Всичко друго беше стока. От нея се събираха пари, за да ни изучат, да ни съберат чеиз, да имаме пари за къща.
– Месото означаваше празник. И то не, защото бяхме бедни. Чухте колко добитък имаше по дворовете. Просто основното в менюто на хората беше хляба. Както се казва в господнята молитва „хляб наш насущний“…“

*д-р Келог станал популярен у нас чрез марката храни и филма „Пътят към Уелвил“ е използвал киселото мляко за клизми…

Следва…

Откъс от книгата „Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки

COMMENTS

WORDPRESS: 0