„В12 или в търсене на здравия разум“ I

„В12 или в търсене на здравия разум“ I

"...Да видим какво знаем все пак и как бихме могли да го използваме. Витамин B12 се продуцира в червата на животните и човека с помощта на намиращите

„…Да видим какво знаем все пак и как бихме могли да го използваме. Витамин B12 се продуцира в червата на животните и човека с помощта на намиращите се там микроорганизми. Тези загрижени за нашето здраве, обикновено вървящи с куфар пълен с капсули или авторски книги твърдят, че при хората се произвежда извън мястото, където би могъл да бъде абсорбиран, поради което не можем да го използваме. Съвсем естествено възниква въпросът: Защо природата ни е ощетила така, след като сме венецът на нейното творчество? Вероятно, за да се храним оправдано по три пъти на ден с нашите събратя – животните. Американско изследване от 1959 г., когато бизнес ситуацията е била съвсем различна доказва недвусмислено, че при активно консумиращите месо и животински продукти вероятността от дефицит на витамин В12 е в пъти по-голяма! Съвременните проучвания еднозначно показват, че придържащите се към SAD (standard american diet) имат нужда от много по-големи количества B12 в сравнение с останалите, които се хранят балансирано с храни и продукти от растителен произход. Обяснението гласи, че тъй като витаминът всъщност се продуцира от микроби, развиващи се в консумираните от нас храни, те ще бъдат убити, когато продуктите са термично приготвени или подложени на микровълново влияние. По този начин човек, консумиращ сготвено (а какво друго?) месо и пастьоризирани млечни продукти, на практика ще консумира много по-малко B12 от вегетарианците, употребяващи сурова и екологично чиста храна. Днес обаче масово се твърди друго, просто защото се подкрепя съществуването на една ненужна индустрия, която носи все по-големи печалби…

Друг факт, който не е за подценяване, е усвояването на хранителните вещества, вкл. на обекта на тази ни дискусия, и от какво зависи този процес.  Водещата роля има състоянието на здрава в своята структура и функционалност лигавица на стомашно – чревния тракт и наличието на характерната, свойствена за тази система синергична флора. И тук можем да зададем въпроса коя е групата, която науката и медицинската статистика сочат като доказано манифестираща се с отклонения от състоянието на здраве – природосъобразните вегетарианци или неприродосъобразните всеядци?…“

Из главата „B12 или в търсене на здравия разум“ от книгата „Как да отгледаш вегетарианец или здраословни принципи за всеки“

COMMENTS

WORDPRESS: 0