Тракийският звукозапис

Тракийският звукозапис

Българите са траки, славяните , макар че не съществуват, са траки, а траките са върхa! Отвъд липсата на здрава историческа основа, твърде смущаващ е ф

Българите са траки, славяните , макар че не съществуват, са траки, а траките са върхa! Отвъд липсата на здрава историческа основа, твърде смущаващ е фактът на застой. Докато целият свят се движи, преселва, появява и изчезва, дори в най-негостоприемните части на планетата, тук в благословената от Бога земя, към която се стремят всевъзможни завоеватели, никога и нищо не се променя. Винаги съм мислел, че комплексите на битието ни карат да търсим някаква значимост в миналото, с която да сложим в джоба всички останали, които са ни задминали социално. Знанието, че във всяка страна виреят псевдо историци, чертаещи пътя им назад до Моисей и Адам, допълнително ме е карало да вярвам в това. Благодарение на просълзяващият филм на Роберто Бенини „Животът е прекрасен“ видях и нещо повече. Увереността за принадлежност към най-стара и най-чиста раса винаги е водила до ужасяващи феномени като расизъм, фашизъм и други подобни. Ето защо е добре да се замислите преди да споделяте измислиците на хора със собствени интереси, превърнали се в „специалисти“, само защото умеят да галят народното его. Може би така просто ставате част от гибелна пропаганда…

Валентин Грандев

COMMENTS

WORDPRESS: 3
 • comment-avatar

  За какво говориш, авторе, и на кого говориш? Мисля, че много разширяваш „общия знаменател“, а това, че говориш за липса на исторически сведения в полза на отхвърляния от тебе възглед, показва само собствената ти слаба подготовка. Да не би да отхвърляш и Учителя, който също е говорил нееднократно и недвусмислено за връзката траки-българи?

  И моля, слагай по-смислени заглавия, отговарящи на съдържанието. Няма да сгрешиш, ако разбиваш текста си на абзаци. По такова писане също могат да се правят анализи, които ще спестя, тъй като не желая да влизам в задочни конфликти извън тези, които самият ти провокираш.

 • comment-avatar

  Увереността за принадлежност към най-стара и най-чиста раса винаги е водила до ужасяващи феномени като расизъм, фашизъм и други подобни.

  С тези си думи изкарваш Учителя за проповедник на расизъм и фашизъм. Ето едно сведение, в което отъждествява траки, славяни и българи като практически едно и също, че и за чиста кръв говори даже:

  „Има един тип българи, в които религиозното чувство е по-силно развито. Те са остатъци от старите славяни. Тези българи живеят около Родопите, около Стара планина. Останалите българи обаче са претърпели криза в религиозното си чувство, поради смесване на кръвта им с чужди народности. Когато става смесване на кръвта, това се отразява върху възвишените чувства на човека.“ (Царският път на душата, СБ 1935, с. 211)

  Мога да предложа още десетки изказвания като горното, от което се разбира, че под „стари славяни“ и „стари българи/благари“ Учителя разбира местното автохтонно население – т.нар. траки. Но не би трябвало да се налага да пускам още цитати, тъй като се предполага, че си запознат, щом пишеш в този сайт.

  За мен остава отворен въпросът – за какво говориш, авторе, и на кого говориш? Явно нещо си бил афектиран, но това не оправдава арогантното звучене на материала ти и (меко казано) фактологическите отклонения от истината.

 • comment-avatar
  Светльо 9 месеца

  И за мен е повече от любопитно какво е имал предвид автора?!? непознаването на историческата основа, не означава липса на такава. Напротив дори, сведенията изобилстват както в древните писмени извори, така и в новите археологически. Всички те водят към едно. Друг въпрос е искаме ли да се запознаем с тях.

  Това да познаваме миналото на дедите ни, не само че не означава, че сме се забили в това минало, напротив – силно ни помага да познаваме настоящето!

  Смиреността и ерудицията с която са покорявали сърцата на гордите и неукротими свои сънародници, личности от античността като Амплий, Андроник, Ерм, Теотим Скит, Урфил,Етик Истер,Св. Йероним, Климент и т.н. могат да служат за изключителен пример. Познаването им както на тяхното житие, доколкото е останало до нас – а то не е малко, така и на това което са проповядвали покорява сърцата и днес.

  Дори и Учителя говори за тях, като за благари – тези, който служат на Благия Бог. Блажени сме родените тук, защото ни е даден светъл пример, тези същите са четяли от сарацинските и космографските книги, за които става дума в писмата на Борис до папа Николай, тези са и Духовните деди на Богомилите, в същите среди дойде да проповядва и Учителя, това е Манихейското течение, което трябва да даде плодовете на бъдещето ведно с Розенкройцерсткото течение от Запад.

  Та, много важна е тази тема, не само да се познава, а и да се чувства, да се изживява. Напълно по силите на всеки търсещ Истината днес човек е!