Митът за суперхраните

Митът за суперхраните

Митът за суперхраните от цял свят, в действителност е твърде опасен за здравето. Част от обяснението на проблемите звучи така:"...Веганизмът се св

Митът за суперхраните от цял свят, в действителност е твърде опасен за здравето. Част от обяснението на проблемите звучи така:

„…Веганизмът се свързва най-вече с идеята за ненасилие над животните, което е просто един от многото аспекти на вегетарианството. Лично аз оценявам високо желанието на предимно младите хора да запазват живота, но за да се грижат подобаващо и за своя собствен, е необходимо малко повече познание. Модерният веганизъм поставя на масата храни от цял свят. Същото правят и хората, които се хранят с всичко друго, с тази разлика, че при тях нездравословните ефекти се дължат на повече фактори. Ето защо следващите редове се отнасят до всички, които с непредпазливо любопитство изучават света, предимно като го поглъщат.

Искам да подчертая, че дори да нямате представа какво е веганизъм това, което предстои да изложа по-долу е валидно и за вас, ако сте склонни да следвате рекламни послания за здравословни храни, продукти и практики.

Единствената причина все нови и непознати растения да бъдат приемани като подходящи за консумация е продажбата им в търговската мрежа. Тялото на съвременния човек се сблъсква с всевъзможни нововъведения, които разнообразяват менюто, радват небцето и доказват, че да си веган (или модерно здравословен) не означава усилие, а свобода. Посоките на дирене са различни. Маркетингът продава нови и нови незнайни до скоро „супер неща“. Дублиращите продукти се правят от най-различни непознати храни, които приети по този начин в огромни количества поднасят сериозни изненади на организма. Например никой няма и бегла представа до колко е полезно кашуто приемано така щедро във вид на ядки, млека и сирена. Вече стана ясно, че прекомерната употреба на соя нанася сериозни вреди на тялото ни, но тази истина изобщо не намалява консумацията ѝ, тъй като нейната ниска себестойност е сериозен аргумент в полза на използването ѝ като „пълнител“ във всички опаковани храни. Вездесъщият мононатриев глутамат е само една от многото възможности да се срещнете с опасната соя. Палмова мазнина, кокосово масло и мляко са малка част от списъка с непознати до скоро храни, а днес ежедневно постъпващи в организма на вегана или на устремения към здраве. Чиа, амарант, киноа, обещават избягване на обвинявания като първоизточник на най-тежки грехове глутен. Заради добре подготвената пропаганда милиони европейци (от които далеч по-малко от процент със специфичното заболяване целиакия) спират употребата на пшеница, използвана от прадедите им в продължение на хилядолетия. Този основен продукт, който е пренаселил континента и предизвикал експанзията на белите по цял свят, днес е заменян с ориз, царевица, маниока, канола, коноп и изброените по-горе индиански храни. Веганът или устременият към здравословен живот европеец се превръща в азиатец, американец, африканец и в никакъв случай не смее да се обърне назад към традицията на своите собствени предци. Като резултат от това заболеваемостта сред описваната извадка се увеличава и у много специалисти, посещавани от вегани с различни разстройства, се формираубеждението, че че този начин на хранене се отразява неблагоприятно върху човешкото здраве.

Защо се получава така? Ако се обърнем назад към историята ще открием милиони вегетарианци (вегани), някои от които, поради религиозните си убеждения притежават родословие от десетки поколения хора живели без употреба на животински продукти. Всички те, обаче, са се придържали към традициите на своите прадеди, които благодарение на хилядолетен опит са изяснили правилния начин на хранене. Веганството като синоним на вегетарианството е съществувало през цялата история на човечеството без да бъде наричано с наскоро появилия се термин. Често пъти съвременният веган силно се различава от горе описаните хора. Етичното отношение към света на живите създания се превръща в основен мотивиращ фактор за революционна промяна, за която някои изобщо не са подготвени. Отвъд менталните или психологическите проблеми, мнозина нямат ни най-малка представа как да балансират менюто си, за да бъде здравословно. Нерядко нововъведените храни оказват влияние подобно на антигените, които атакуват телата по различен начин. Проблемът се състои в това, че ние добре познаваме механизма за справяне с чуждите тела проникнали в органите ни (известната реакция антиген-антитяло), но нямаме представа какво точно предизвикват новопоявилите се в менюто продукти с храносмилателната ни система. Логично е да предположим, че непознатият химически състав, необичайните органични структури изненадват свикналата на съвсем различен тип храна стомашно-чревна флора. Дори науката все още не се е изказала категорично по въпроса за отношенията между ензимите и нововъвежданите храни. Съществува вероятност без предварителен опит тялото да изпитва сериозни проблеми при метаболизирането на непознатите му съставки. Какво се случва, когато го засипем с коктейл от събрани от цял свят суперхрани? Сурови какаови зърна, ядка от авокадо, ананас, нар, помело, АФА водорасли, бразилски орех, канела е съдържанието на смути предлагано във фитнес бар в Европа. Нищо расло дори на няколкостотин километра! Майкъл Полан сравнява внасянето на нова храна в менюто с мутация. Използвайки горния пример излиза, че модерно и „здравословно“ хранещият се човек, поглъща коктейл от мутанти…“

Из книгата „Формулата на здравето или какво не се казва за храната

COMMENTS

WORDPRESS: 0