Екологично месо?

Екологично месо?

"...По сведения на FAO (food and agriculture organization), на планетата Земя живеят около 500 милиона крави (според други източници до милиард?!), ко

„…По сведения на FAO (food and agriculture organization), на планетата Земя живеят около 500 милиона крави (според други източници до милиард?!), които пряко са свързани с отделянето на 18% от всички парникови газове, което превишава замърсяването от двигателите с вътрешно горене. Иначе казано те са номер 1 сред виновниците за климатичните промени. Косвено за приготвянето, транспортирането на месото и обработката на храна, както и с всички усилия да стигне до крайния клиент се използва гориво, което представлява 9% от изхвърления в атмосферата въглероден диоксид. Разбира се това далеч не е всичко. При отглеждането на тези се отделят още стотина вредни газа, според доклада на FAO. До две трети от количествата амоняк попадащи в атмосферата, един от главните причинители за киселинните дъждове, както и почти една трета от метана. Не зная доколко тези цифри са точни, но факта, че отглеждането на едрите чифтокопитни е замърсител номер 1 е отдаван известен. Като се има предвид огромните количества вода, които се употребяват и съответно замърсяват при отглеждането и преработката на месо, страстта ни към него излиза много скъпо на планетата. Пак според гореспоменатия доклад, с оглед на все по-нарастващото търсене на месо от страните повишаващи стандарта си на живот, ще доведе до двойно увеличаване на вредните емисии от това производство още преди 2050 година. Оказва се, че климатичните промени, които толкова много ни плашат са функция на слабостта ни към месото.

Ако човечеството не проумее този факт и не намали драстично консумацията на животински храни, след няколко десетилетия ще се молим да настъпи ледников период, предизвикан от намаляване на слънчевата активност, който да компенсира прегряването на атмосферата.
Няма да се спирам на всеки животински вид използван за храна. Сами може да откриете колко зайци, пилета, пуйки, гъски, свине биват отглеждани и умират за година. Всъщност страшна е цифрата дори за един ден – над 50 000 000 живи същества. Сами може да се досетите колко стряскащи ще са процентите замърсяване акумулирани от всички видове дейности по „добива“ на месо. За никого не е таен факта, че с храните използвани за угояване на животни може да се изхрани 20 милиарден свят, не че е необходимо да ставаме толкова много на бедната ни изстрадала планета.

Употребяват се 16 кг зърнени храни, за да се произведе 1 кг телешко месо и 3 до 6 кг зърнени храни за производството на 1 кг птиче месо. Като приемаме директно зърнените храни, хляба наш насъщен, спомагаме за значителното опазване на околната среда. 16-те килограма зърно могат да хранят човек повече от месец, докато килограмът месо добито с тях ще стигне най-много за два дни. Да не забравяме, че са необходими от 3 до 15 пъти повече вода за производството на животински, отколкото за растителен протеин, а проблемът с този ресурс става все по-належащ.

Рибата се превръща в застрашен вид. Все повече плавателни съдове тралят, изорават дъната за все по-малко останали видове. Ненаситният ни апетит, кара бизнесмените да плячкосват този ограничен ресурс, без да ги е грижа за последиците. Изчезването на рибата като част от екосиситемата би разрушила устойчивостта и целостта и. Това вече се е случило с Черно море преди по-малко от век. Бълващите отрови химически предприятия разположени в лиманните езера унищожават мястото за размножаване на много видове, чиято популация намалява десетки и стотици пъти. Вследствие на това съществуващата като огромен остров сред морето морска растителност, отделяща милиони тонове кислород в атмосферата изчезва. Ако това се случи с целия океан? Може да откриете още десетки други аргументи в полза на екологичността на вегетарианството, върху които няма да се спирам, за да не превръщам четивото в пространствен доклад изместващ основната тема. Мисля че и това е предостатъчно. Все пак накрая да напомня, че твърдението, че един човек не може да промени горните цифри бива опровергано от все повечето хора предприели разумния избор да защитят планетата като намалят или спрат консумацията на животински продукти…“

Откъс от книгата „Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0